-3.7 C
Šentjur pri Celju
07/02/2023
sentjur.net

Razglasili so županova vina 2022

Šentjur, 23. 4. 2022 – Vinogradniško društvo Šentjur vsako leto v okviru Šentjurjevega izvede tudi ocenjevanje vin šentjurskih vinogradnikov. Letošnje leto je za omenjeno društvo posebno, saj so praznovali 41-letnico obstoja društva in 40-letnico ocenjevanja vin. Zato so tudi od Mestne skupnosti na Svečani akademiji mesta Šentjur prejeli tudi priznanje – Listino mesta Šentjur.

Najboljša vina, ki zadostujejo tudi pogojem – dovolj velika količina, prijavljen vinograd in seveda zlato priznanje na ocenjevanju vin – omogočajo pridelovalcem rujne kapljice, da kandidirajo za županovo vino. Izbor teh vin oceni laična komisija po izboru župana. “Vinska kultura je del človeške kulture in vino je pijača, ki je lahko družabna, ki umiri razburjen želodec in dušo ter oplemeniti ter dopolni hrano. Lahko pa ga obravnavamo kot samostojno hranilo,” je uvodoma povedala povezovalka programa Polonca Jazbinšek.

V nadaljevanju pa je zbrane vinogradnike nagovoril tudi župan mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da so poleg njega in zaposlenega v občinski upravi komisijo sestavljali tudi učiteljica, kardiologinja in župnik. “Vsa vina, ki smo jih pokušali na ocenjevanju vin za protokolarna – županova vina, so bila odlična,” je povedal župan, čestital vinogradnikom ter jim zaželel, da vztrajajo tudi v naprej. Skupaj s predsednikom Vinogradniškega društva Šentjur, Jurijem Malovrhom, sta razglasila protokolarna vina.

Benjaminovo, Gustavovo in Josipovo vino

Protokolarna vina v Šentjurju nosijo ime po znanih šentjurskih skladateljih. Gustavovo vino za leto 2022 je postal modri pinot, letnik 2021, vinogradnika Petra Lapornika. Benjaminovo vino za postalo beli pinot letnik 2021 vinogradnika Janija Podkrajška ter Josipovo vino je postal sauvignon – pozna trgatev letnik 2021, vinarja Edvarda Kolarja. Po podelitvi priznanj županovim vinom, pa je sledila podelitev diplom za ocenjena vina. Predsednik društva Jurij Malovrh se je pohalil, da so letos so vinogradniki na ocenjevanje prinesli 69 vzorcev vin. Podelili so 51 zlatih in 8 srebrnih priznanj, nekaj vzorcev vin pa je bilo izločenih. Del odličnih ocen vin pa je tudi zasluga kontinuiranega izobraževanja vinogradnikov, ki jih organizira Vinogradniško društvo Šentjur.

Salame in kruh

Tudi za ocenjevanje salam je komisija uporabila natančne kriterije. Predsednik komisije za ocenjevanje salam je bil Jože Štiglic, ki se je opravičil, zato je priznanja podeljeval Jurij Malovrh. Komisja je ocenila deset vzorcev salam in podelila sedem zlatih in tri srebrna priznanaj. “To pomeni, da imajo šentjurski salamarji zelo dobre salame,” je dodal Malovrh. Naj salamar je postal Alojz Kranjc.

Na koncu pa so podelili priznanja tudi za ocenjen kruh. Za ta del skrbi Društvo kmetic Mavrica. Priznanja je v družbi šentjurskega župana podelila nekdanja predsednica kmetic Dragica Dobnik. V nagovoru je poudarila, da je treba kruh spoštovati. Dekleta so spekla okoli 30 kruhov in “vsaka si zasluži zlato priznanje,” je dodala Dobnikova. Zbrani pa so ob dobrem vinu, okusnih salamah in odličnem kruhu druženje le na kratko nadaljevali, saj so jih že priganjali podiralci šotora, v katerem se je dogajala prireditev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Tjaša Ferlež

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež

Kljub dežju, je zadišalo po Šentjurski kisli juhi

Tjaša Ferlež

Šentjurjevo začeli z zmajem in mlajem

Jure Godler

Podelili priznanja našim športnikom in prostovoljcem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več