33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Razstava Marije Grabar – to ni fotografija, to je slika

Zgornji trg, 21. 10. 2016 – Ipavčevim kulturnim dnevom je likovni pečat dalo odprtje petkove razstave Lepote mojega kraja v Galeriji Zgornji trg. Organizator Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur je v sodelovanju z Občino Šentjur v naš kraj pripeljalo hrvaško slikarko Marijo Grabar iz dvesto kilometrov oddaljenega Sokolovca. Na odprtju razstave, ki ga je povezovala Polonca Jazbinšek, so zbrane pozdravili načelnik Občine Sokolovac Vlado Bakšaj, vodja Oddelka za družbene dejavnosti Občine Šentjur Judita Methans Šarlah in predsednik DLU Rifnik Šentjur Dragan Podovac.

Marijo Grabar je v slikarstvo vpeljal njen oče pred tridesetimi leti. Odraščala je v kraju, ki je prežet s hlebinskim slikarskim stilom (slikanje domačih motivov z oljem na steklo), a se je odločila za hiperrealizem. Njene slike so kot žive fotografije, ki zgovorno pripovedujejo zgodbe njenega kraja. Njena fotografska natančnost ji je prinesla mnogo pohval, nagrad in tokratno dvanajsto samostojno razstavo. Polonca Jazbinšek se je na kratko tudi pogovorila s slikarko, ki je zbranim zaupala svojo najljubšo razstavljeno sliko in povedala, da njene mojstrovine nastajajo dva meseca. Likovna kritičarka Tanja Horvat in vodja galerije U predvorju v Zagrebu je podala strokovno kritiko razstavljenih del in dodala, da umetnost, ki nastaja izpod Marijinih rok, ni le plod njenega talenta, natančnosti in predanosti, ampak predvsem ljubezni, ki jo goji do tovrstnega umetniškega izražanja.

Med odprtjem so obiskovalci prisluhnili pesmim v izvedbi Vokalne skupine Grič, ki prepeva že 18 let, njena umetniška vodja pa je Mateja Rajh Jager. Da si lahko v našem kraju ogledamo razstavo Lepote mojega kraja, gredo zasluge DLU Rifnik Šentjur, ki goji tesne prijateljske in likovne vezi s slikarji in kiparji iz Hlebinske šole naivnega slikarstva, predvsem Draganu Podovcu in Martinu Čatru. Več kot štirideset likovnih del, ki obiskovalca skušajo prepričati, da gre za fotografije, pa vendar gre za neizmerno natančno nanašanje barv na platno, bodo tako na ogled vse do 15. januarja 2017. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Jure Godler

Zakonca Marinka in Ivo As razstavljala pri nas

Jure Godler

Jumbo plakat na razstavni Kocki

Jure Godler

Na Starih Slemenih pripravili razstavo o XIV. diviziji

Jure Godler

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več