19.3 C
Šentjur
20/10/2019
sentjur.net

Razstava Marije Grabar – to ni fotografija, to je slika

Zgornji trg, 21. 10. 2016 – Ipavčevim kulturnim dnevom je likovni pečat dalo odprtje petkove razstave Lepote mojega kraja v Galeriji Zgornji trg. Organizator Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur je v sodelovanju z Občino Šentjur v naš kraj pripeljalo hrvaško slikarko Marijo Grabar iz dvesto kilometrov oddaljenega Sokolovca. Na odprtju razstave, ki ga je povezovala Polonca Jazbinšek, so zbrane pozdravili načelnik Občine Sokolovac Vlado Bakšaj, vodja Oddelka za družbene dejavnosti Občine Šentjur Judita Methans Šarlah in predsednik DLU Rifnik Šentjur Dragan Podovac.

Marijo Grabar je v slikarstvo vpeljal njen oče pred tridesetimi leti. Odraščala je v kraju, ki je prežet s hlebinskim slikarskim stilom (slikanje domačih motivov z oljem na steklo), a se je odločila za hiperrealizem. Njene slike so kot žive fotografije, ki zgovorno pripovedujejo zgodbe njenega kraja. Njena fotografska natančnost ji je prinesla mnogo pohval, nagrad in tokratno dvanajsto samostojno razstavo. Polonca Jazbinšek se je na kratko tudi pogovorila s slikarko, ki je zbranim zaupala svojo najljubšo razstavljeno sliko in povedala, da njene mojstrovine nastajajo dva meseca. Likovna kritičarka Tanja Horvat in vodja galerije U predvorju v Zagrebu je podala strokovno kritiko razstavljenih del in dodala, da umetnost, ki nastaja izpod Marijinih rok, ni le plod njenega talenta, natančnosti in predanosti, ampak predvsem ljubezni, ki jo goji do tovrstnega umetniškega izražanja.

Med odprtjem so obiskovalci prisluhnili pesmim v izvedbi Vokalne skupine Grič, ki prepeva že 18 let, njena umetniška vodja pa je Mateja Rajh Jager. Da si lahko v našem kraju ogledamo razstavo Lepote mojega kraja, gredo zasluge DLU Rifnik Šentjur, ki goji tesne prijateljske in likovne vezi s slikarji in kiparji iz Hlebinske šole naivnega slikarstva, predvsem Draganu Podovcu in Martinu Čatru. Več kot štirideset likovnih del, ki obiskovalca skušajo prepričati, da gre za fotografije, pa vendar gre za neizmerno natančno nanašanje barv na platno, bodo tako na ogled vse do 15. januarja 2017. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Obudili Možička in Princeso Vrtoglavko

ViP

Pripravili so mini bolšjak stare avtomobilske in druge opreme

Jure Godler

Rožnato vesolje v mehurčkih

Jure Godler

Gostujoča razstava obiskala domači kraj

Jure Godler

Zadišalo po bencinu, starinah in čevapčičih

Jure Godler

V zavetju pisanih motivov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več