25.4 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Šentjur, 22. 10. 2021 – Ipavčeva paleta je tradicionalna prireditev, ki jo organizira Društvo likovnih umetnikov Rifnik Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur. Sestavljena je iz dveh delov – likovne kolonije in razstave v Galeriji Zgornji trg. Ipavčeva paleta je dobila naslov po sloviti rodbini Ipavcev, toda ne po treh velikih, temveč po sinu Josipa Ipavca – Jožiju, ki je bil slikar in scenograf. V likovno umetnost je uvedel motiviko dotlej še ne tematizirane pokrajine v dolini Voglajne.

Kolonije se je udeležilo kar 48 slikarjev iz Hrvaške, s Kube, iz Nepala, Kalifornije in seveda Slovenije. Omeniti moramo zgodbo slikarke iz Kalifornije, ki se je želela preseliti drugam. Zato je zavrtela globus in ga ustavila s prstom na njem – globus ji je pokazal na Rogaško Slatino, kjer danes živi in ustvarja. Kolonije pa se niso udeležili zgolj slikarji, temveč tudi kiparji, ki jih je bilo šest. Med vsemi likovnimi ustvarjalci, ki so vihteli čopiče, dleta, kladiva in druge pripomočke, je bilo kar nekaj akademskih slikarjev, kar daje še posebno težo ustvarjanim delom.

Vrhunci Josipovega leta

Letošnja tema likovne kolonije je bil Josip Ipavec. Umetniki, ki jim bolj leži umetniško ustvarjanje pokrajine, so risali šentjursko pokrajino. Otvoritev razstave je moderirala Polonca Jazbinšek. Zbrane je uvodoma pozdravil župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Ta je izpostavil, da so v letu, posvečenem Josipu Ipavcu, poleg številnih kakovostnih prireditev ostali tudi trajni izdelki – kot sta knjiga ddr. Igorja Grdine – Josip Ipavec, slovenski Mozart – ter dokumentarni film o tem pred nekaj časa pozabljenem šentjurskem skladatelju. Temu ob bok pa je postavil tudi razstavo Ipavčeva paleta.

Prisotne je nagovoril Dragan Podovac, predsednik DLU Rifnik Šentjur. Izrazil je veliko hvaležnost gostujočim slikarjem, da so se udeležili te mednarodne slikarske kolonije. Dva portreta Josipa Ipavca sta še posebej izstopala. Eden bo svojo končno pot našel v novem oddelku Glasbene šole Šentjur, drugi pa na TIC Šentjur. Ostale slike bo Občina Šentjur porabila tudi za promocijska darila. V kulturnem programu otvoritve razstave je sodelovala tudi Vokalna skupina 7 de’ci. Pokrovitelj Ipavčevih kulturnih dni 2021 je Občina Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Likovna kolonija na POŠ Blagovna

Jure Godler

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Že četrta Ipavčeva paleta v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več