18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Reportaža: Po poteh zimske plužne službe

Šentjur, 6. 2. 2015 – Ravno ob premiku iz osrednje kulturne prireditve proti domu mi zazvoni telefon. Župan?! “Jure, kaj delaš danes ponoči? Greš zraven na kontrolo pluženja?” me pokliče šentjurski župan mag. Marko Diaci. Seveda priložnost, da v prvi osebi, kot je pisana današnja reportaža, vidim pluženje našega razvejanega cestišča, zagrabim z obema rokama – zlasti, če velja za celotno Slovenijo rdeči alarm in je napovedana enormna pošiljka snega čez noč.

Kje je sneg?

Ko še ves zalepljen in kramežljav od nekaj urnega spanca ob drugi uri zjutraj hodim po malo zasneženem Šentjurju, se sprašujem, kje je napovedana apokalipsa – metež stoletja, kot so ga poimenovali mediji. Posamezne snežinke vrtinči dokaj močan veter in me bičajo v obraz. Jezen sem nase, ker sem pozabil kapo, ampak zdaj ne grem več nazaj. Na zbirnem mestu se dobimo župan Diaci, Matevž Globočnik – tajnik KS Dolga Gora, Grobelno in Ponikva ter moja malenkost. Sedemo v občinski terenec in se odpeljemo.

Ne pridemo daleč, že v Novi vasi za nami zakrožijo modre luči. Policista, ki sta spoznala občinski terenec, nas za trenutek ustavita. Po izmenjavi nekaj prijaznih besed z županom se naše poti ponovno ločijo. Policista nadaljujeta patruljo proti Prevorju, mi proti Planini. “Nazadnje, ko je bil razglašen rdeči alarm ARSA, smo imeli poplave in plazove,” pove župan in podzavestno nama da vedeti, da bi lahko bila ta noč tudi elementarna katastrofa. “Takrat se je sprožilo 123 plazov, katere bomo sanirali še leta,” nadaljuje župan. Veter se ob sunkih zaganja v štiripogonec, v katerem se vozimo, splužena cesta je pokrita z nekaj centimetri debele odeje novozapadlega snega. Pogovor steče tudi v smer varčevanja na občini, saj je poprečnina padla na letno povprečje 513 evrov za prebivalca občine, zato bo potrebno še bolj zategniti pas. “Spomnimo se predlanske hude zime. Čiščenje vseh cest, ki jih je okoli 800 km samo v naši občini, je občino stalo enormnih 1,5 milijona evra,” naju spomni župan ter v napol resnem smehu nadaljuje, da zaradi tega ne mara snega, ter strošek čiščenja snega primerja s številom cest, ki bi jih lahko modernizirali za ta denar.

Preizkusimo, če na planinski klanec pridemo tudi z enoosnim zadnjim pogonom. Ob malo zanašanja sem ter tja nam brez večjih problemov uspe priti do planinskega križišča. Počasi se zameti snega stopnjujejo, postajajo večji, vendar še vedno prehodni tudi z osebnim vozilom. Pot nadaljujemo proti Šentvidu na Planini. Po bregu navzdol so na spluženi cesti že novi zameti snega, ki jih je nanosil močan veter. Zdi se, da sneži vodoravno, občasno pa nam pogled zakrije oblak nakopičenega snega. “Tole je nastalo pred nekaj minutami,” razloži Globočnik, ko s terencem zapeljemo v zamet. Na planinskem trgu počakamo plug VOC-a, ki pod koncesijo pluži državne ceste.

Zasneženo Prapretno

Z županom se presedeva v plug, ki ga vozi voznik David. Visoko nad tlemi opazujeva, kako plug zareže v novozapadli sneg. Pot z novim voznikom naju vodi do Prapretnega. Zameti snega postajajo vedno večji. “Od kod zdaj to?” razmišljam pri sebi. Župan mi ob vožji pokaže, kje se je gradil vodovod, kod se je sprožil plaz. Priznati moram, da me je presenetil s svojim vedenjem, kaj vse je in kaj bo občina še postorila v meni precej neznanih koncih. Gledam, kako plug zaorje zamete snega in sneg brez težav odriva na rob. Počutiš se veličastno, kot bi bil vsemogočen, ko pod sedežem brni vsaj 400 konjskih moči. Na križišču pred Prapretnem pa šok. Sneg! Enormne količine snega! S plugom in odrivanjem snega s križišča si pripravimo dovolj prostora, da se usmerimo proti dotični vasici. Nato pa – stoj! Od velikih količine snega začne dvigovati desko za pluženje, zato mora naš voznik plužiti po nekaj metrov in delati gaz. Po oceni naj bi na cesti bilo okoli meter zapadlega snega, čeprav se iz višine in tople kabine težko oceni. Vendar ob odrivanju snežnih zametov kupi kmalu sežejo do vrat tovornjaka – torej skoraj dva metra po moji višinski laični oceni. Da je na cesti od pol metra pa vse do več kot metra novo zapadlega snega, se z mojo oceno strinja tudi voznik. Po nekaj poskusih, kako se prebiti do odrezane vasice, voznik obupa in naroči delovni stroj, ki se bo zjutraj skušal prebiti do zasnežene vasi.

“Vaščanom ne bo nihče verjel, ampak tile jutri ne bodo prišli pravočasno v službo,” razmišljam sam pri sebi. Sneg pa še kar naletava. Počistimo še cesto do Golobinjeka. “Varčevati bo potrebno tudi na tak način, da bomo kakšno cesto izpustili iz pluženja,” glasno razmišlja župan Diaci. Čeprav besedo varčevanje v zadnjih letih v Sloveniji večkrat slišimo, se moram strinjati z njim. Vračamo se po isti cesti, kot smo se peljali proti Prapretnem. Nastajajo že novi zameti snega, ki so ponekod že prekrili cesto, ki smo jo očistili pred nekaj trenutki. Z županom izstopiva na trgu Planine in se presedeva nazaj na občinski terenec, ki naju že čaka. Ob vožnji do Kalobja po očiščeni cesti steče pogovor o nenavadnem pojavu, ko po večini občine ni omembe vrednega jutranjega snega, določeno vasico pa enostavno zameti snega in veter odrežejo od preostale civilizacije. Strinjamo se, da imamo v Sloveniji precej visok in drag standard ob pluženju cest. V tujini plugi ne izvozijo, preden ne zapade določena količina snega. Idila sneženja mi misli ponese na montiranje verig za sneg in sočne kletvice, ki sem jih predlansko zimo poslal nerazločnim navodilom za montiranje verig (na koncu mi je uspelo). S Kalobja se spustimo v Jakob, ob peti uri zjutraj pa se odpravimo preko Stopč, Grobelnega še na Ponikvo in Dramlje. Ko se čez uro kasneje vračamo domov, je sneg pri dveh stopinjah celzija že precej vodnat in ga zmankuje. Zame novo doživetje zaokrožimo na kavi v eni šentjurskih gostiln. Nove izkušnje zagotovo ne bom hitro pozabil. (Jure Godler)

Sorodne novice

Količina snega ustavila tudi zimsko službo

ViP

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Kandidatura, ki temelji na opravljenem delu

Jure Godler

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

V podjetju VOC Celje pripravljeni na zimsko sezono

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več