1.7 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Restavratorji na Kozjanski domačiji

Na Kozjanski domačiji v Dobju pri Planini je od 4.6. do 8.6. 2012 potekal teden restavratorske delavnice, kjer so restavrirali predmete iz svojega arhiva na kar bodo te obnovljene predmete tudi uporabljali na tej domačiji. Prijavljenih je bilo 10 oseb, ki so dnevno delali po 6 ur, ostali del dneva pa izkoristili za kakšen prijeten krajši izlet po Kozjanskem. Slušatelji so iz programa restavratorstva univerze III. Življenjskega obdobja Ljubljana. Njihov mentor ter strokovni vodja je bil akademski kipar in restavrator mag. umetnosti Ljubomir Zidar. Delavnica je bila odprtega tipa, kjer se jo je lahko udeležil vsakdo, ki ga je takšno delo zanimalo.

Kozjanska domačija leži na razglednem hribčku v Dobju pri Planini kjer je muzej na prostem, ki obsega dve 150 oz. 250 let stari kozjanski domačiji. V mlajši, ki je popolnoma obnovljena ponujajo izključno domačo hrano. Njen lastnik je Bojan Guček (inženir elektrotehnike, mojster domače obrti, in samostojni podjetnik) je eden tistih Slovencev, ki je od očeta podedoval spoštovanje do preteklosti in posluh za dediščino vseh vrst. Obnovljena eko-etno hiša krita s slamo in polna ostankov preteklosti, ki v funkciji muzejskih eksponatov krasijo moderno turistično ponudbo. Letos vas bodo pozdravile tudi čebelice, ki so na novo vseljene v bližnjem čebelnjaku upodobljen po starih načrtih. Po brežini domačije pa je urejen zeliščni vrt.

Vid Aužner

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več