19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Ritmi jazza prepravili Ramno

Gorica pri Slivnci, 28. 6. 2024 – Slivniško jezero je vedno privabljalo številne obiskovalce. Najbolj “obljuden” zadnja leta pa je del, kjer danes stoji lokal Ramna. Na tem mestu se vsako leto odvija nekaj tradicionalnih prireditev in ena izmed njih je Ramna Jazz, ki jo organizirajo člani in članice Big banda Šentjur. Letos so jo organizirali že enajstič zapored.

Njihova prireditev je ena najbolj obiskanih v sklopu prireditev Šentjurskega poletja. Ker prizorišče na Ramni ni zavarovano pred morebitim dežjem, organizatorji ta dan pogosto gledajo v nebo in na aplikacije, ki napovedujejo vreme na mobilnih telefonih. Čeprav se je nekaj ur pred samim pričetom iz daljave celo zaslišalo zloveče grmenje in se je pojavila celo lokalna nevihta, se je na začetku koncerta vreme le umirilo in bigbandovcem prihranilo nekaj sivih las. Spomnimo, lansko leto so bili primorani prireditev seliti v Kulturni dom v Gorici pri Slivnici.

Če se je v prejšnjih letih jazz na Ramni Jazzu, kot glasbena zvrst malo umikal swingu, Franku Sinatri, Deanu Martinu in drugim je letos jazz zacvetel v vsem svojem sijaju. Za ogrevanje so poskrbeli glasbeniki Maribor Jazz standard tria, med katerimi igra tudi Šentjurčan in kontrabasist Janez Krevel. Poleg njega pa sta nastopila še Blaž Švagan na tenor saksafonu in Bruno Domiter na bobnih. Skupino so ustanovili leta 2023, nastopajo pa na številnih jazz klubih in festivalih. Navdušili so z energično, igrivo in intimno glasbo.

Bigbandovci v vsem svojem sijaju

Po uri igranja, ki so jim ga namenili organizatorji, so na oder stopili še organizatorji – člani Big banda Šentjur. Šentjursko glasbeno zasedbo vodi Žiga Vešligaj, ki je v zadnjih letih bigbandovce potegnil iz lokalne prepoznavnosti ter jim zagotovil številne uspešne nastope po skoraj celotni Sloveniji. Pred letom so se proslavili in navdušili s koncertoma My way in filmsko glasbo. Moč pa je bilo opaziti, da se je spremenila tudi sama zasedba šentjurskega bigbanda. V njihovih vrstah so bili tokrat številni novi obrazi glasbenikov. Znova so se izkazali številni instrumentalni solisti Blaž Švagan (saksafon), Lenart Gubenšek (klaviature), Lovro Gubenšek (trobenta) in Martin Belcer (pozavna) ter odlični pevci Primož Pečar, Matic Plemenitaš in Špela Došler.

Ramno Jazz 2024 pa so zaključili člani skupine Chaves iz okolice Rogaške Slatine. Glasbeniki že nekaj časa gojijo ljubezen do jazza, skupaj pa so začeli ustvarjati še v času, ko so obiskovali gimnazijo na Šolskem centru Rogaška. Svoje glasbeno znanje pa veliko članov skupine še vedno nadgrajuje, tudi na študiju različnih glasbenih zvrsti. Skupino sestavljajo vokalistka Špela Došler, na klavirju in pozavni Martin Belcer, na harmoniki Luka Tacer, Tine Pirš na kitari, Luka Turk na bobnih in Domen Zupan na bas kitari. Čas epidemije so posvetili avtorskemu ustvarjanju in predlani prvič izdali tudi njihove posnetke.

Ramna Jazz 2024 je znova navdušil in obiskovalci so znova zapolnili prostor pred lokalom, četudi je bilo potrebno svojo mizo prej rezervirati. Za okrasitev scene s pobarvanimi zgoščenkami, novoletnimi lučkami, ročno izdelanimi listi za rezevacijo mize, cenikom, cvetjem in ostalim pa je znova poskrbela Kvirina Martina Zupanc. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zgornjetržani prepevali v Zgornjem trgu

Jure Godler

Prepevale pesmi naših izseljencev

Tjaša Ferlež

Stoječe ovacije za pevce iz Šentvida pri Planini

Tjaša Ferlež

V Dobrini uspela še ena Dobrinska noč

Tjaša Ferlež

Tudi na osmem Izzivu p(ol)etja sijalo sonce

Jure Godler

Cirkusanta Malek navdušila najmlajše

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več