14.7 C
Šentjur pri Celju
22/05/2024
sentjur.net

S čebelami do zdravja

Ta četrtek so se v sejni sobi Občine Šentjur zbrali udeleženci Univerze za 3. življenjsko obdobje, da bi izvedeli več o čebelarskih pridelkih in njihovem vplivu na zdravje.  Predavanje sta vodila Matija Koštomaj in Ivanka Kovačevič, izkušena čebelarja iz Paridola, ki imata poleg čebelarstva tudi vzrejališče čebeljih matic. Preko čudovitih diapozitivov svojih panjev sta najprej predstavila svoje čebelarstvo, našo avtohtono vrsto čebel – kranjsko sivko in značilnosti čebelje družine. Neverjetna organiziranost čebel, njihov sistem gradnje in obrambe svojega doma ter skladiščenja medu je slušatelje kar presenetil. Med predavanjem so udeleženci izvedeli marsikaj novega, med drugim jih je prevzelo dejstvo, da čebele same v panju vzdržujejo stalno temperaturo – 34 stopinj Celzija, tako v zimskem mrazu kot v poletni vročini.

Drugi del predavanja je bil namenjen vplivu čebeljih pridelkov na človeka in njegovo zdravje – veda, ki se s tem ukvarja, se imenuje apiterapija in kot so izvedeli udeleženci, je lahko vsak sam sebi apiterapevt, le pravilno mora uživati čebelje pridelke (med, cvetni prah, vosek, propolis in matični mleček). Ker imamo Slovenci to prednost, da za razliko od nekaterih drugih narodov gradimo čebelnjake, lahko v njihovi notranjosti vdihavamo zdravilne sestavine, ki izhajajo iz panjev in si tako krepimo pljuča ter izboljšamo počutje. Preko debate in spraševanj so udeleženci dobili tudi veliko koristnih napotkov, na kaj morajo biti pozorni pri nakupu medu, kako ga naj uživajo in da ga ne smejo pregrevati.  Srečanje se je zaključilo z degustacijo različnih čebeljih pridelkov, ki so bili deležni pohval.

Na naslednjem srečanju, ki bo v četrtek, 18. oktobra 2012, ob deveti uri, se bo razvijala debata o posebni knjigi z naslovom PSI.

Alja Polenek

 

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več