19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Šentjur, 2. 6. 2020 – Teden ljubiteljske kulture (TLK) je vseslovenska akcija, ki je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po Sloveniji. Projekt koordinira JSKD, ljubiteljski kulturniki pa z nastopi opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja. Letošnji TLK pa je bil zaradi ukrepov zajezitve virusa Covid-19 precej okrnjen in zelo drugačen, kot smo ga bili vajeni. Tako so letos prednjačili posnetki v izolaciji, izseki gledaliških predstav, koncerti iz “moje sobe”.

Prvi pa so kulturni post pretrgali pevci šentjurske Vokalne skupine 7 de’ci. Fantje so izvedli koncert kar s cerkvenega obzidja brez gledalcev. Koncert pa je doživel svoj epilog šele ta teden, čeprav so ga prvotno predvidevali že prej. Zaradi sabega vremena so ga morali kar nekajkrat prestaviti. V torek pa jim je vendarle vreme naklonilo toliko časa, da so 7 de’ci nastopili med dvema plohama, čeprav je med nastopom tudi posijalo sonce.

Poslušalci z oknov in balkonov

Uvod v pevski dogodek je naredila vodja šentjurske izpostave JSKD Anita Koleša, ki je pohvalila idejo šentjurskih pevcev, da se le opogumijo in znova zaženejo kulturne mline v pogon. Z obzidja so zadonele slovenske domoljubne pesmi, ki so marsikaterega Šentjurčana spravile vsaj do tega, da so odprli okno ali stopili na balkon ter od doma v živo poslušali ubrano petje. 7 de’ci so za program izbrali predvsem pesmi iz svojega zlatega repertoarja, saj jim je, kot ostalim ljubiteljskim kulturnikom, epidemija preprečila redne vaje. Začeli so z Ipavčevo Slovenec sem, ki velja kot neuradna himna mesta Šentjur. Nadaljevali pa so s skladbo O mraku, ki jo je Gustav Ipavec napisal ravno v čast cerkvice sv. Rozalije, ki so jo pevci gledali z obzidja farne cerkve sv. Jurija.

V zapetem programu pa so zadonele tudi Oj, Triglav, moj dom, Ko boš prišla na Bled, Slakova Deželica sonca in grozdja, ki jo je popestril Jure Zdolšek na diatonični harmoniki in druge. Zaključili pa so kot pravi “lokal patrioti” s pesmijo, ki so jo nekoč prepevali New Swing Quartet – Šentjurčani, katero priredbo za Vokalno skupino 7 de’ci je napisal kar njihov umetniški vodja Leon Ašenberger. Čeprav njihovega nastopa niso nagrajevali alpavzi iz neposredne bližine, pa so se ti le slišali v daljavi. Pevci se tudi zahvaljujejo domačemu župniku Vinku Čonču, ki jim je koncert tudi omogočil. Naslednji teden pa bodo prav tako s cerkvenega obzidja zadoneli posnetki šentjurskih instrumentalistov, če jim bo vreme naklonjeno. (Jure Godler, foto: Anton Kukovič)

Video posnetek

Sorodne novice

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

De’ci osvojili Maribor in Špičnik

Jure Godler

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Zadnja maša priljubljenega šentjurskega župnika

ViP

Pripravili so gledališko-glasbeno predstavo »Za šankom«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več