20.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

S Karitasom v lepše in prijaznejše praznične dni 

Mesec december počasi, a vztrajno riše piko na i vsem enajstim predhodnim mesecem, ki so vsakemu posamezniku pustili svojevrsten pečat. Sešteva padce in vzpone, poraze in zmage, njegove dnevi pa minevajo v duhu prazničnega vzdušja, obdarovanj, v siju tisočerih lučk in družabnosti ter več ali manj v znamenju (ne)hvaležnosti. Po drugi strani pa so za številnimi hišnimi zidovi »praznična« čustva odraz pomanjkanja, brez večjih pričakovanj, brez toplega obroka, oblačila, brez tople besede … Ostaja le upanje, katerega prav v tem mesecu razblinjajo številni dobrotniki, razne institucije in dobrodelne organizacije. Ena takšnih je Karitas Prevorje, ki s svojim poslanstvom prižiga svetlo lučko dobrodelnosti ljudem, ki jo potrebujejo.

Karitas na Prevorju

Karitas Prevorje, ki deluje pet let, z vodilno prostovoljko na čelu Nevenko Antlej, je skozi celo leto nizal različne aktivnosti in razveseljeval krajane, ki so se znašli v takšni ali drugačni težki situaciji, nekateri postavljeni celo na pot razvrednotenega človeškega dostojanstva. Tudi decembrski urnik je precej naravnan na dobrodelnost, saj so že takoj na začetku pomagali napolniti koš prvemu dobremu možu, sv. Miklavžu. Na priprošnjo celjske škofije so tudi letos pristopili k peki Miklavževaga peciva. »Preko telefona sem prosila sokrajane k akciji, domači župnik Marko Šraml pa je oznanil še pri maši,« pove Antlejeva, ki je z odzivom bila zelo zadovoljna, saj je sodelovalo skoraj trideset gospodinjstev iz KS Prevorje, ter iz Kozjega, Lesičnega, Planine pri Sevnici, Bistrice pri Lesičnem in Pokorne vasi. Sladke dobrote so prispevali tudi iz Pekarne Resnik. Skupaj so zbrali 38 kg. Antlejeva se je odzvala tudi na povabilo Obsoteljskega Karitas, kjer so skupaj pekli, izmenjali recepte in prijetno družili. Mirko Pajek je sladke dobrote odpeljal v humanitarno skladišče v Vrbje pri Žalcu.

Razdeljevali božične pakete

Ravno v tem času pa poteka še razdeljevanje božičnih paketov, katere bo prejelo 25 gospodinjstev. Osemnajst starostnikov pa bo prejelo še prav posebne pakete, ob tem pa bo kar nekaj takšnih potrebno obiskati osebno. Antlejeva je hvaležna vsakemu posebej, ki ji je skozi leto in tudi pri tej akciji priskočil na pomoč, tudi tokratnemu prevozniku Dragu Percu.

Prav poseben obisk je skupaj s člani Mirkom in Albino Pajek ter s svojo hčerko Nino (tudi članico Karitas) Antlejeva opravila 11. decembra, ko so obiskali na posteljo priklenjeno Darjo Žafran iz Voduc, Gorica pri Slivnici. Razvedrili so jo s sladkimi dobrotami in živili ter prijetnem klepetom. Antlejeva še pove, da jo tudi med letom večkrat obiščejo in ji pomagajo pri nekaterih manjših hišnih opravilih, sicer pa jo razvedri že samo obisk in pogovor ter občutek, da ni pozabljena. S takšno gesta želi Antlejeva tudi voščiti v novem letu ter zaželeti, da bi dobrodelnost še dolgo povezovala ljudi dobrih src in vlivala upanje ter veselje do življenja v žalostna in potrta srca.

(Majda Rezec; foto, N. A.)

Sorodne novice

Obiskali Marijo na sv. Višarjah

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več