6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

S kolesom na nevarno dobjansko regionalko

Občina Dobje ob regionalni cesti pri Osnovni šoli (OŠ) in Vrtcu Dobje nima urejene primerne infrastrukture, ki bi zagotavljala varno vključevanje ranljivejših skupin udeležencev cestnega prometa. To še posebej občutijo petošolci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit in okusijo prednosti ter slabosti vključevanja na regionalno cesto, kjer včasih velja tudi pravilo močnejšega. Pri OŠ Dobje je Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu (SPV) z Občino Dobje sicer zagotovil prikazovalnik hitrosti, ki vsaj delno pripomore k zmanjšanju hitrosti. Vendar je iz spodaj navedenih vtisov otrok razvidno, da so prvi samostojni kolesarski koraki težavni, še posebno zaradi dejstva, ker v Dobju ni kolesarske steze, ni hodnika za pešce, ni prehoda za pešce, ni semaforjev … Zato se SPV trudi, da bi v letu 2017 pridobili državna sredstva za namen zmanjšanja hitrosti in so se potrudili pri oddaji projektne dokumentacije.

Počasi, kolesarji na cesti!

Ko so učenci pod mentorstvom Mateje Frece opravili teoretični del kolesarskega izpita, so skupaj z mentorico praktičnega dela kolesarskega izpita, Magdaleno Doberšek, nadaljevali s praktično izvedbo voženj s kolesom po prometnih površinah. Zaradi boljše prometne varnosti je OŠ zaprosila za pomoč in spremljanje medobčinsko redarstvo ter Policijsko postajo Šentjur. Tudi Občina Dobje je na spletnih straneh pred izvedbo praktične vožnje objavila obvestilo s pozivom vsem udeležencem v cestnem prometu k doslednemu upoštevanju prometnih pravil, s posebno pozornostjo pri omejitvi hitrosti vožnje. Letos je kolesarski izpit opravilo 14 učencev, njihovo praktično vožnjo je ocenjeval tudi policist Peter Užmah, ki je hkrati član SPV.

Zadnje šolske dni so učence 5. razreda OŠ Dobje obiskali župan Franc Leskovšek, policist Peter Užmah, predstavnica občinskega SPV Magdalena Doberšek in ravnateljica Suzana Plemenitaš. Ker so učenci uspešno zaključili projekta Policist Leon svetuje in Varno na kolesu, so z donacijo občine in s skrbnim izborom policista Petra prejeli čudovite pozornosti.

SPV Občine Dobje je v okvirju državne akcije zagotovil preventivna gradiva. Naročili so plakate hitrost ter novi knjižici, in sicer “Nekaj misli za povečanje varnosti v prometu” in “Motorizem je strast, neznanje je past”, ki so jih ob koncu šolskega leta na razrednih urah ob razgovorih razdelili ciljnim skupinam osnovnošolcev.

Vtisi otrok 

Petošolci OŠ Dobje so pred opravljanjem kolesarskega izpita izrazili svoje vtise o prvih korakih na poti k samostojnosti v cestnem prometu.

Pri kolesarjenju mi je bila najbolj všeč predizpitna vožnja. Vozniki mi niso bili najbolj všeč. Super je bilo, ko smo odšli prvič na cesto. Vsak dan sem s strahom gledala ven, da slučajno ne bi deževalo in bi vožnje odpadle. Super je bilo. (Sara Rozman)

Bilo je super. Z učitelji smo se imeli fino. Rad bi, da bi se tovorna vozila vozila počasneje in da bi z nami vadil gospod policist. (Domen Bahč)

Kolesarjenje mi je bilo zelo všeč. Le včasih mi je bilo malo neprijetno, ko me je prehiteval tovornjak. Všeč mi je bilo, ko mi je učiteljica rekla, da če se bi tako peljal na izpitu, bi ga naredil. Vsak dan sem komaj čakal, da sem se šel peljat s kolesom, saj zelo rad kolesarim. (Žan Kovač)

Kolesariti mi je bilo zelo kul. Všeč mi je bilo, da smo vsako vožnjo šli dlje in da mi je šlo vedno bolje. Tovornjaki mi niso bili všeč, saj so prehitro vozili. Morda bi bilo bolje, če bi poleg nas bil tudi policist. (Matic Salobir)

Pri kolesarskem mi je bilo všeč, da sta nam učiteljici vse lepo razložili in pokazali. Ko smo začeli s praktičnim delom, me je bilo malce strah, tekom vaj pa je bilo tega strahu vedno manj. (Neža Kozole)

Pri kolesarjenju sem se zelo dobro počutila. Sploh na prometnih površinah. Tudi spretnostni poligon je bil zanimiv. Na začetku me je bilo strah tovornjakov, naslednje dni je bilo pa v redu. Upam, da bom naredila izpit, saj bi se rada še naprej vozila, ker je kolesarjenje zelo zabavno. (Reneja Uduč)

Kolesarski mi je bil všeč, ker smo šli na glavno cesto. Ko smo začeli z vajami, me je bilo strah, ko so me vozniki avtomobilov in tovornjakov prehitevali. Komaj čakam, da bomo imeli izpit in se bomo lahko tudi domov odpeljali s kolesi. (Elen Zdovc)

V kolesarjenju se počutim dobro. Na cesti sem se počutil kot doma na sedežni. Strah me je bilo, kako bom odpeljal prvo vožnjo, a ni bilo nobenih težav. Nasprotno, šlo mi je dobro in brez napak. Mislim, da bom naredil izpit za kolo. (Žiga Selič) (NPF in MD)

Sorodne novice

Kolesarski klub Atom praznoval prvo desetletje

Tjaša Ferlež

Že 15. kolesarski maraton

Jure Godler

Komentiramo: Prometna nesreča in fotografija za 60 evrov

Jure Godler

Policija opozarja: Varno na prvi šolski dan!

Jure Godler

Divjal po Šentjurju in neuspešno skušal pobegniti policistom

Jure Godler

Srečanje starodobnih kolesarjev zaokrožili z 10 km progo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več