20.4 C
Šentjur pri Celju
02/07/2020
sentjur.net

Šansoni Edith Piaf skozi Nuškine oči

Gospa Nuška Drašček, kot pevko smo vas lahko zasledili v Perpetuum Jazzile, nato pa ste se odločili za samostojno pot. Vaša solo kariera se od takrat strmo vzpenja. Ste že takrat vedeli, da vas bo v življenju vodila glasba in petje?

Nuška Drašček

V zborih sem pela od malih nog, med drugim tudi v APZ Tone Tomšič in seveda v Perpetuum Jazzile. Nekje v drugem letniku študija na FDV (mednarodni odnosi) sem videla, da me bo pot v celoti zanesla v glasbo in sem si tako rekla, da bom dokončala študij, potem pa preizkusim te glasbene vode. No, tako sem začela z urami solo petja pri Matjažu Robavsu in se tudi prijavila na 2. sezono oddaje Bodi idol, kjer sem zmagala. Potem se je pa počasi začelo … Ne, res nisem razmišljala o glasbi kot poklicu, a sem vesela, da sva se našli!

Ste vsestranska glasbenica, saj v svojem repertoarju združujete tako klasično kot zabavno glasbo. Lahko potegnemo kakšne vzporednice med tema dvema?

Absolutno – glasba je celovita in vseobsegajoča! Če se več ukvarjaš z enim stilom, še ne pomeni, da si za drugega “zaprt”; res pa je, da se jaz lotevam tistih žanrov, ki jih lahko tudi izpeljem … od vsakega projekta, novega repertoarja, nove vloge v operi potegnem kaj novega, kar potem prenašam s sabo. Vsa ta raznolikost me – vsaj po mojem občutku – bogati in mi daje veliko paleto barv.

Zakaj ste se tokrat lotili projekta posvečega Edit Piaf? Kaj vas na tej francoski pevki najbolj impresira?

Najbolj me navdušuje ta občutek, ki veje iz njenih interpretacij – da je v tem trenutku na svetu samo ta pesem, samo te besede, samo te note, kot bi bila popolnoma prisotna skozi lastno interpretacijo. Čutim jo kot izjemno silovito osebo in mimo njenih skladb gre človek res težko … vse to se je povezalo z mojo ljubeznijo do francoščine in tudi z odzivi publike, kadar sem prepevala njene pesmi, in tako je nastala “moja” Re-Belle.

Re-Belle

Ipavčev kulturni center Šentjur

23. marec 2019, ob 20.00 uri

Turnejo ste poimenovali Re-Belle, se torej vidite kot upornica ali ponovno lepa? Od kod navdih za takšno ime?

Ha, malo obojega že mora človek biti v tem poklicu, se mi zdi; malo trme in nenehno ponovno iskanje samega sebe. Ko sem iskala ime, sem si želela povezati njen (Piaf) karakter in rdečo nit njenih pesmi, ljubezen … in venomer mi je pred oči hodila podoba Carmen (iz opere G. Bizeta) – samonikla, svobodi zaprisežena ženska … in ko sem o tem debatirala s svojo drago prijateljico Ano, s katero sva skupaj že od srednješolskih klopi, mi je predlagala “rebelle”, meni se je pa takoj posvetila potencialna dvojnost imena!

Rdeča nit vaše vseslovenske turneje so šansoni. Zakaj vam je ta zvrst tako blizu?

Ker je izjemno ekspresivna in ker umetniku ponuja nešteto interpretacij. Besedila so izjemna, melodije prav tako in v tej naši majhni zasedbi (samo klavir in boben) iščemo nove barve in poudarke. Čisti užitek!

V Šentjurju ste že nastopali. Kakšne spomine imate na naš kraj?

Zelo, zelo lepe – dvorana je prečudovita, publika pa ne spusti z odra, hahaha!

Kaj lahko poslušalci pričakujejo od vašega koncerta, ki bo 24. 3. 2019?

Potovanje po šansonih Edith Piaf, vendar skozi Nuškine oči.

Hvala za kratek pogovor in vaš čas.

(Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več