18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

ŠD Drobinsko za žabe

Akcija članov Športnega društva Drobinsko, ki zadnja leta budno pazijo, kdaj bodo dvoživke pričele s spomladansko selitvijo proti Slivniškemu jezeru je ponovno uspela. Njihovo naravno pot namreč seka odsek ceste Gorica pri Slivnici – Drobinsko ob jezeru, zato so se na tem območju soočali z množičnim poginom zaščitenih dvoživk (pretežno navadnih krastač), ki so na svoji poti proti lokaciji mrestenja končale pod kolesi avtomobilov. Prečkanje ceste pa povzroča tudi prometno nevarnost.

Ob rekonstrukciji ceste ob Slivniškem jezeru so bili sicer narejeni podhodi za dvoživke, kar je omililo težavo, vendar dvoživke ob množični selitvi še vedno prečkajo cesto. Člani Športnega društva Drobinsko zato že nekaj let zapored v času selitve postavljajo premične varovalne ograje, ki v veliki meri preprečijo dostop dvoživk na cesto in jih usmerjajo proti podhodom. V času selitve ves čas tudi nadzirajo območje ter če je potrebno, posredujejo tudi s prenosom dvoživk preko ceste. Sicer pa postavitev varovalne ograje vsako leto združijo še s spomladansko čistilno akcijo.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več