10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

Šentjur, 20. 11. 2022 – V Občini Šentjur se je za ponovni mandat s podpisi volivcev potegoval aktualni župan Marko Diaci, ki je na županskem mestu od leta 2010. Njegova letošnja edina izzivalka je dolgoletna poslanka v državnem zboru Jelka Godec, ki jo je predlagala SDS.

Diaci je v volilno tekmo vstopil na podlagi dvanajstih let na čelu občine, prav tako z rastjo glasov skozi volitve. Na prvih, leta 2010, je v drugem krogu s 55,46 odstotka glasov premagal takratnega župana Štefana Tisla. Čez štiri leta mu je naproti stal Lovro Perčič (SDS), Diaci je osvojil 86,83 odstotka glasov. Na volitvah pred štirimi leti je štiri protikandidate prekosil že v prvem krogu, prejel je 77,77 odstotka glasov občanov. Leta 2018 je največji uspeh doseglo županovo Gibanje za Občino Šentjur, ki je v občinskem svetu dobilo polovico svetniških mest.

Jelka Godec je na drugi strani večletna občinska svetnica na listi Slovenske demokratske stranke. Opaznejšo politično pozicijo je dosegla na državnem nivoju, ko je bila leta 2014 izvoljena za poslanko v Državnem zboru Republike Slovenije. Takrat je sicer dosegla drugi rezultat, prejela je 2.139 oz. 25,35 odstotka glasov. Tudi njena podpora je čez leta naraščala. Na državnozborskih volitvah leta 2018 je prejela 3.075 glasov oz. 34,96 odstotkov, letos aprila pa 4.339 glasov 35,69 odstotka.

Diaciju še četrti mandat

Na lokalnih volitvah je po 100 % preštetih glasovih je aktualni župan mag. Marko Diaci prejel 70,58 % vseh glasov. Zanj je glasovalo 6.093 volilvcev. Njegova protikandidatka Jelka Godec je prejela 29,42  % oz. 2.540 glasov. Župan Diaci bo tako ostal na Šentjurja, za kar mu tudi v uredništvu sentjur.neta iskreno čestitamo. Volilna udeležba je bila 54,16 %, oddanih glasovnic pa je bilo 8.680, od teh 47 neveljavnih.

Zmagovalec je rezultate čakal v Gasilskem domu Lokarje. V večnamenskem prostoru se je nabralo okoli 100 tistih najbolj zvestih podpornikov, ki so se veselili z starim-novim županom. Ta se je zbranim zahvalil za vso podporo in obljubil, da bo še naprej delal dobro, kot je to počel v iztekajočem mandatu.

Občinski svet GOŠ-u

Prvi rezultati volitev so kazali na zmago SDS v tekmi za mandate v občinskem svetu, a se je proti koncu zgodil preobrat. Županova lista – Gibanje za Občino Šentjur je dobila 10 mandatov, SDS 8 mandatov, trije mandati gredo Gibanju Svoboda in Slovenski ljudski strani dva mandata. Po trenutnih rezultatih so po en mandat prejeli DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in SD. Iz občinskega sveta se je tako poslovila lista Stranke modernega centra, ki po prestrukturiranju stranke na lokalnih volitvah niti ni nastopila.

Diacijeva lista je torej doživela velik padec podpore, saj je v minulem mandatu obvladovala polovico, trinajst občinskih svetnikov. V novem mandatu bo sklepanje koalicij torej nujno – stalnih ali projektnih.

(ViP, Jure Godler)

Sorodne novice

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP

So slovenski kmetje na robu izumrtja?

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

DOBJE: Leskovšku četrti mandat, kdo bo sedel v občinskem svetu?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več