3.1 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Šentjurčani premagali planiških 400 metrov

Planica, 14. september 2019 – Planiška velikanka še zdaleč ni več le sinonim za dolge, dih jemajoče smučarske polete, vse bolj se namreč uveljavlja tudi poletna atrakcija – tek Red Bull 400. Ta že nekaj let v drugem septembrskem vikendu v dolino pod Ponce privabi ljubiteljske in profesionalne tekače, ki se v štafeti 4 x 100 metrov ali solo podajo strmo navkreber po Letalnici bratov Gorišek.

Na svetu obstaja še 13 podobnih tekaških preizkušenj, a planiška slovi kot najtežja. V 400 metih do vrha letalnice, tekmovalci namreč premagajo kar 202 višinska metra, večinoma pod 75 % naklonom. Napor, ki ga takšen vzpon predstavlja za telo, lahko privede tudi do določenih telesnih odzivov, za kar je ves čas tekmovanja potrebna tudi zdravniška ekipa. Letošnje edicije teka, ki je vizualno sicer bolj plazenje, se je udeležilo 1228 tekmovalcev oz. okoli 80 ekip iz Slovenije in tujine, skozi kvalifikacijsko sito pa je uspelo priti 20 ekipam. Med njimi tudi četverici Šentjurčanov, Klemnu Zdolšku, Tilnu Cmoku, Žanu Žalerju ter Davidu Plevniku. V kategoriji moških ekip so v finalu s časom 3 minute in 38 sekund osvojili 2. mesto in za le 11 sekund zaostali za zmagovalci. Po koncu so tako “naši” kot ostali tekmovalci povedali, da je bil planiški tek zanje eden najdaljših in najhujših 400 metrov v življenju. (ViP, foto: osebni arhiv tekmovalcev in Red Bull)

VIDEOTEKA

Sorodne novice

Člani ekip prve pomoči RK Šentjur v Planico

Tjaša Ferlež

Šentjurčani smučali z Mont Blanca

ViP

Osvojili so sončno Resevno

Jure Godler

Bogomir Dolenc pretekel 33. maraton v Šentjurju

Jure Godler

Resevno zavzeli peš, v teku in na kolesu

Jure Godler

Novoletni tekači za uspešno leto

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več