18.6 C
Šentjur pri Celju
20/08/2022
sentjur.net

Šentjurjevo izzvenelo z ljudsko pesmijo

Šentjur, 2. 5. 2018 – Večdnevna turistična prireditev Šentjurjevo se že nekaj let končuje 2. maja z etno koncertom v cerkvi Marije sedem žalosti na Botričnici. Koncert organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Šentjur v sodelovanju z Mestno skupnostjo Šentjur. Organizatorji se trudijo, da vsako leto v goste povabijo zanimive posameznike ali skupine, ki poustvarjajo ljudsko, etno glasbo, ki tako vztrajno izgublja na veljavi v našem prostoru, sploh med mlajšimi generacijami.

Tokrat je v Šentjur prišla etno skupina Getonka, ki poustvarja glasbeno izročilo različnih evropskih tradicij. Njihov repertoar zajema paleto zvrsti, med katerimi najdemo tako sevdah, rembetiko, cigansko glasbo in starogradske pesmi, aranžmaji pa stremijo k verodostojni interpretaciji izvirnih oblik. Njeni člani so se kot glasbeniki uveljavili že v nekaterih prejšnjih zasedbah. Pevko Pashalino Pop Gligorovo je bilo moč slišati v različnih zasedbah, kot so Ženski pevski zbor Kombinat, duo Tabiet in Makedonsko kulturno društvo Kalina. Kontrabasist in kitarist Boštjan Benčič je igral v skupinah Štirje pravi dedci in Crazed Farmers, trenutno ga lahko srečamo v Komibnatu. Violinistka Maruša Jenič je nastopala v zasedbah Brin in Uluru. Kot zadnji pa se je pred nekaj leti zasedbi pridružil kitarist Bojan Rajh.

V skoraj uri in pol dolgem koncertu so obiskovalce z ljudskimi napevi popeljali v različne slovenske pokrajine, pa tudi v Južno Srbijo, Hrvaško, Makedonijo, Italijo, Rusijo, celo Španijo in Grčijo. Izbran repertoar in čutne interpretacije glasbenih gostov številne publike niso pustili ravnodušne. Tako je tudi letošnje Šentjurjevo izzvenelo v prijetnih melodijah ljudskih pesmi. Po koncertu so se obiskovalci še neformalno podružili ob prigrizkih in vinski kapljici; pogostitev je pripravil Šolski center Šentjur. (N. M.)

Sorodne novice

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več