22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Šentjurjevo – Novorojenčkom podelili medovite lipe

Šentjur, 19. 4. 2024 – “Brez čebel ni življenja,” že vrsto let na počasno upadanje števila čebel opozarjajo v čebelarskih društvih. Čebelicam pa tudi ni naklonjeno niti vreme, ki s prezgodnjim cvetenjem in ponovnim mrazom in hitrim prenehanjem cvetenja, čas nabiranja medu močno zmanjšuje. Zato so pred dvema letoma šentjurski čebelarji na Občino Šentjur naslovili pobudo, da bi novorojenčkom, rojenim v preteklem letu podarjali sadike medovitega drevesa – lipe.

Tudi na Ipavčevem vrtu raste lipa, ki tam kraljuje že več kot sto let. S posajenimi lipami bomo privabili čebele, da bomo imeli poleti in v jeseni domače češnje, jabolka in hruške ter zelenjavne dobrote z vrta. Kajti, nobeno jabolko ne bi zraslo, če ne bi svojega dela najprej opravila čebelica,” je povedala moderatorka prireditve Polonca Jazbinšek. Ker je pobuda čebelarjev padla na plodna tla župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, že drugo leto zapored na vrt Ipavčeve hiše povabi mlade starše in jim preda sadike lipe.

Lipa simbol slovenstva

“Podelitev medovitih razstlin poteka že drugo leto, verjamem, da jo bomo izvajali še vrsto let. Namen tega je, da vsak starš prejme medovito rastlino, jo posadi, ter hkrati ko raslina raste opazuje kako z njo rastejo tudi vaši otroci,” je povedal župan Diaci. Zbranim staršem je položil na srce, naj otroke vzgajajo v duhu slovenstva, saj je tudi lipa simbol našega naroda – nekaj časa je bila tudi slovenska denarna valuta. Za kulturno popestritev dogodka je poskrbel Rene Špur, mladi harmonikar iz Ponikve, ki pa je tudi čebelar, igranja na diatonično harmoniko pa se uči pri Davorju Pušniku.

Vsakega novorojenčka, ki se je rodil v letu 2023 v naši občini so poklicali po imenu, njih starši pa so iz rok predstavnikov čebelarskih društev prejeli sadiko. Medovite lipe bodo postale naša tradicija, zavedanje o čebelah in njihovem pomenu pa družbena odgovornost lokalne skupnosti,” je za konec dodala moderatorka. Starši pa so se po končani podelitvi pod Ipavčevo lipo še zadržali, poskušali medene dobrote iz čebelarske stojnice, ter se kljub hladnemu vremenu podružili ob odličnemu narezku in pecivu. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Prlekija v malem na Botričnici

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

S pomočjo malih šefov najboljša kisla župa v Hruševec

Jure Godler

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Jure Godler

Staršem novorojenčkov podarili več kot 130 sadik lip

Jure Godler

Letos so kuhalnico vrteli gasilci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več