18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Šentjurska premiera filma o Slomšku napolnila IKC

Šentjur, 25. 2. 2023 – Blaženega Antona Martina Slomška na Šentjurskem ni potrebe posebej predstavljati. Možnost, da pa zamre v spomninu velike večine Slovencev, pa je vzpodbudila filmsko podjetje Studio Siposh, da posname tudi celovečerec o škofu Slomšku. Film pa za filmske ustvarjalce ni bil prvi s tovrstno vsebino, saj so pred tem posneli tudi film o svetniškem kanditatu Lojzetu Grozdetu ter škofih Janezu Gnidovcu, Antonu Vovku in Jožefu Smeju.

Pod tokratni celovečerec z naslovom Sečen bo čas se podpiše producent David Sipoš, ustvarjanje filma pa je omogočila med drugimi tudi Občina Šentjur. Film je sodoben filmski portret, ki odkriva tudi ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. “Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod. ‘Srečen bo čas’ je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje,” so zapisali na spletni strani Studia Siposh.

Šentjurska premiera

Film je premiero dočakal konec meseca novembra 2022, ko so ga predvajali v kinodvorani Cineplexxa Celje. Dobra dva meseca pozneje pa je Župnija Šentjur v sodelovanju s Kinom Rogaška Slatina organizirala tudi prvo predvajanje v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Dvorana IKC je ob zelo velikem zanimanju občanov kar pokala po šivih. Film pa je pritegnil tudi z igralsko zasedbo, v kateri je bilo moč opaziti kar nekaj znanih obrazov šenturskih občanov, v najvidnejši vlogi pa se je znašel mladi Ožbej Romih, ki je igral Antona Martina Slomška v njegovih mladih letih.

Smo pa pocukali za rokav Mateja Romiha, očeta Ožbeja, ki je prav tako igral v filmu, očeta ponkovškega škofa. “Do moje vloge v filmu ‘Srečen bo čas’ je prišlo preko mojega sina Ožbeja. Ker so v filmu potrebovali tudi očeta, so izbrali še mene in tudi kar nekaj naših igralcev iz Prosvetnega društva Zarja,” nam je o njegovem začetnem sodelovanju v filmu povedal Romih. Učiteljica Urška Tiselj je Ožbeju povedala za avdicijo na OŠ Blaža Kocena Ponikva za film. Čeprav z začetnim upiranjem se je avdicije vendarle udeležil in bil izbran za eno glavnih vlog med 140 kandidati.

“Pri snemanju filma je sodelovalo okoli osem članov PD Zarja,” nam je zaupal Romih. Ti pa so prevzeli vloge slomškovih staršev in tudi statistov v filmu. “To je bila zelo dobra izkušnja, saj smo na lastni koži lahko ugotovili, da snemanje filma sploh ni enostavno, saj je v to vloženo res ogromno truda. Ožbej je snemal pet polnih dni – od zgodnjih jutranjih ur do poznih večernih ur, tudi po 12 ur in več in domov je prihajal zelo utrujen,” je še dodal Romih. Snemanje pa je potekalo tako v letu 2021 kot v letu 2022. V prvem delu se je snemalo v okolici Šentvida pri Planini, v lanskem letu pa na Ponikvi. Celovečerni film je v Šentjurju požel velik aplavz in odobravanje gledalcev. (Jure Godler, foto: FB KS Planina pri Sevnici, zajem zaslona)

Video izsek

Sorodne novice

GEPAK, filmska uspešnica Šentjurčanov

Jure Godler

Matej Romih na čelu Prosvetnega društva Zarja iz Šentvida pri Planini

Jure Godler

Kmetje se na Slomu srečujejo že drugo desetletje

Jure Godler

Moč božje besede se skriva v knjigah

Tjaša Ferlež

Naši kraji in ljudje spomladi na filmskem platnu

ViP

Letni koncert zbora v senci priznanja zborovodji

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več