29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Šentjurske barve branile kar tri ekipe

Planina pri Sevnici, 1. 6. 2024 – Črna ura se je zgrnila nad Planino pri Sevnici v sobotno jutro. Sirene, kri, številni poškodovani na štirih lokacijah, ko ekipe Nujne medicinske pomoči niso več zmogle je regijski center alarmiral še ekipe prvih pomoči, civilne zaščite in rdečega križa, ki so priskočile na pomoč na kar štirih točkah, kjer so bili številni poškodovani ljudje. Seveda je šlo zgolj za regijsko preverjanje znanj in usposobljenosti ekip prvih pomoči, ki so ga organizirala izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Celje, Rdeči križ Slovenije območno združenje Šentjur in Občina Šentjur.

Na prostoru za OŠ Planina pri Sevnici se je zbralo sedem ekip prve pomoči, civilne zaščite lokale skupnosti, gospodarskih družb in drugih. Sodelovale so ekipe ekipa Prve pomoči BSH, d. o. o., ekipa prve pomoči RKS OZ Slovenjske konjice, ekipa prve pomoči RKS OZ Šmarje pri Jelšah in občin Obsotelja in Kozjanskega ter kar tri ekipe iz Šentjurja. Med njimi že veteranska ekipa, ki dosega številne odlične rezultate tudi na državnih tekmovanjih preverjanja usposobljenosti – Ekipa prve pomoči RKS OZ Šentjur, Gasilske zveze Šentjur in Civilne zaščite Občine Šentjur, ter dve “zeleni” ekipi prve pomoči RKS OZ Šentjur 1 in 2. Izven konkurence pa se je pridružila še ekipa iz sosednje Hrvaške Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Dve prijavljeni ekipi pa sta zaradi zdravstvenih razlogov odpovedali sodelovanje.

Reševali življenja

Uvodoma je zbrane pozdravil Andraž Hladin, predsednik PGD Planina pri Sevnici in vsem tekmovalcem zaželel, da si če jim bo čas dopuščal ogledajo tudi čudovit kraj kjer se nahajajo. Zbrane pa je pozdravil tudi mag. Štefan Tisel, predsednik Območnega združenja RKS Šentjur. Pohvalil se je, da tudi on izhaja iz teh lepih krajev in je tukaj hodil tudi v šolo. “Vidimo lahko, da je skoraj pol ekip iz naše občine in na njih sem še posebej ponosen,” je pohvalil močno domačo zasedbo ter ekipam zaželel veliko sreče na tem preverjanju.

V imenu Občine Šentjur je zbrane pozdravila tudi podžupanja občine Silva Koželj. “Občina se zaveda pombnosti delovanja civilne zaščite in rdečega križa. Vi ste prvi, ki priskočite na pomoč ob raznih nesrečah, zato je zelo pomembno, da ste pripravljeni na vse,” je dodala podžupanja. Delo ekip prve pomoči pa je budno spremljala tudi komisija pod vodstvom zdravnice Milene Senica Verbič. “Zahvaljujem se vam za vašo požrtvovalnost in čas, ki ste ga namenili s svojim prostovoljnim delom za prvo pomoč. Na ta način krepite znanje in javno ozaveščenost, da je prva pomoč tista in preko katere rešujete življenja. S tem kar počnete vzpodbujate ne samo sebe, temveč tudi vse okoli vas,” je pohvalila člane ekip. Dodala je, da je zelo pomembno, da člani ekip znajo pomagati in s pravilnim ukrepanjem rešujejo življenja.

Tekmovalni del ali preverjanje

Ekipe so se lahko odločile ali se bodo udeležile tekmovalnega dela ali samo preverili svoje znanje. Za vse pa so bila pravila enaka. Po uradni otvoritvi so se ekipe prve pomoči po razporedu udeležile enega od štirih scenarijev nesreče – delovnih mestih, kjer so morali pomagat še neznanemu številu ponesrečencev, jih pravilno oskrbeti in jih pripraviti za transport v bolnišnico. Da pa je bil scenarij delovnih mest čim bolj resničen pa so poskrbeli številni sodelujoči, ki so jih v maski primerno namazali in jim postregli z navodili. Ocenjevalne komisije pa so budno spremljale vsak korak ekipe, ki so se trudile po najboljši moči oskrbeti ponesrečence.

Delovna mesta so med seboj ločena – za šolo, pri Zdravstveni postaji Planina pri Sevnici, na avtobusni postaji in v gasilskem domu. “Poškodbe smo usmerjali v to kar se najpogosteje dogaja – od poškodbe, ko so delavci popravljali nadstrešek in pride do padca strehe, nesreča otrok na igrišču, nesreča hišnika v šoli, prometna nesreča in poškodbe gasilcev, ki so prišli na gasilsko vajo. Poškodbe so vsakdanje in tem ponesrečencem bi moral vsak znati pomagat,” nam je zaupala Andreja Tisel, sekretarka RKS OZ Šentjur. Pohvalila pa se je tudi, da so letos izvedli tudi tečaje za bolničarje, tudi z namenom, da pridobijo še kakšno ekipo prve pomoči – tako so nastale kar dve ekipi, tečaj za bolničarja pa je opravilo 23 udeležencev. Zahvalila pa se je tudi Ministrstvu za obrambo in Rdečemu križu Slovenije, ki sta tečaj za bolničarje tudi sofinancirala.

Pripravljenost ekip pa je pohvalil tudi Matjaž Žmahar, poveljnik Civilne zaščite Občine Šentjur. “To je del celovite pripravljenosti vseh služb, ki delujejo v okviru civilne zaščite. Občudujem njihov zagon, znanje in voljo, da pomagajo drugim ljudem in se pri tem intenzivno usposabljajo,” je povedal poveljnik. Dodal je, da je vloga Civilne zaščite Slovenije da s svojimi službami predstavlja eno silo, ki v trenutku naravnih in drugih nesreč prva in glavna za reševanje življenj in materialnih stvari.

Rezultati brez presenečenj

Po pričakovanjih je zmagala ena bolj izkušenih ekip pri nas- ekipa prve pomoči RKS – OZ Šentjur, Gasilske zveze in Civilne zaščite Občine Šentjur, drugo mesto je zasedla ekipa BHS d. o. o. iz Nazarij, tretja pa je bila ekipa prve pomoči RKS – OZ Slovenske Konjice. Najboljše ekipe se bo uvrstilo 14 najboljših ekip iz vseh regij, ki bodo dosegle največje število točk. Državno tekmovanje bo 5. oktobra v Zagorju ob Savi. Tudi ostali dve ekipi iz Šentjurja sta se zelo dobro odrezali in sta zasedli četrto in šesto mesto. Po odličnem preverjanju znanj ekip prvih pomoči pa lahko sklenemo, da so naše ekipe zelo dobro pripravljene in ostali državljani lahko mirno spimo, saj se moramo zavedati, da bodo vedno ljudje, ki nam bodo ob nesreči znali pomagat. (Jure Godler)

Sorodne novice

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP

Ekipa prve pomoči iz Šentjurja najboljša na regijskem preverjanju

Natalija Plemenitaš Fuchs

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več