2.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Šentjurski gasilci podpisali pogodbo za novo gasilsko vozilo

Šentjur, 10. 3. 2020 – Šentjurski gasilci bodo v prihodnosti končno dobili novo gasilsko vozilo. To vozilo bo zamenjalo njihovo še vedno operativno 26-letno cisterno, ki jih zadnje čase vedno bolj pušča na cedilu. V občinski sejni sobi je predsednica Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur Damjana Čakš podpisala pogodbo s podjetjem Rosenbauer. Uvodoma je spregovoril poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš in predstavil vozilo, za katerega so se po zelo tehtnem premisleku odločili.

Gre za vozilo Rosenbauer, model ET, GVC 16/25. Podvozje vozila bo gnala znamka MAN. Vozilo bo lahko prevažalo 3000 litov vode, kombinirano visoko in nizko tlačno črpalko. “Gasilsko vozilo bo namenjeno za gašenje požarov, zraven pa smo dodali še muljno črpalko, ki bo prav prišla v primeru poplav in prečrpavanju vode,” je povedal Matuš. Vozilu je dodana vrvna tehnika in vitel, ki se lahko uporablja za tehnično reševanje in reševanje z višin. Vozilo bo zamenjalo vozilo GVC 24/40 letnika 1994. “Preiskali smo vse možne opcije gasilskih vozil, upoštevali pa smo dobavo šasije, izdelavo nadgradnje in opremljenost. Gasilci ne kupujemo vozilo le za eno leto, ampak najmanj za 25 let,” je še dodal poveljnik. Vrednost vozila bo 264.000 evrov.

Končan razvojni program 2010-2020

Za izkazano zaupanje se je zahvalil tudi predstavnik podjetja Rosenbauer iz Gornje Radgone Aleš Podlesnik. Zbrane na slavnostnem podpisu pogodbe je pozdravil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. “Z nakupom tega vozila zaključujemo realizacijo dolgoročnega razvojnega programa gasilstva za obdobje 2010-2020,” je povedal župan. Poudaril je, da se občinska sredstva razdeljuje preko Gasilske zveze Šentjur, s katero imajo pogodbo. V občini deluje enajst gasilskih društev in pravila morajo biti za vse enaka. Župan se je obrnil tudi k občanom in prosil za pomoč, ki jo bodo ob zagotavljanju finančnih sredstev za vozilo močno potrebovali šentjurski gasilci.

Poudaril pa je tudi, da je v naslednjem razvojnem programu predvidena tudi gradnja novega gasilskega doma. “To je velik zalogaj, saj bomo v naslednjem desetletju reševali poleg šentjurskega tudi planiski gasilski dom,” je dodal župan. Na del finančnih sredstev za gradnjo gasilskih domov pa župan računa iz EU finančne perspetive 2021-2027, kjer naj bi se našla sredstva za podnebne spremembe. K izgradnji tega objekta pa bo moralo participirati tudi gasilko društvo samo. Do takrat moramo biti z dokumentacijo tudi pripravljeni.

Predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej je dodal, da je zvezi interes, da s tem nakupom vozila zaključimo dolgoročni razvojni program gasilstva. Obljubil je tudi organizacijsko pomoč, če jo bodo šentjruski gasilci potrebovali. “Želim vam, da izpeljete to investicijo in da se ta velik projekt naslednje leto tudi konča,” je vzpodbuno zaključil. V nadaljevanju sta predsednica PGD Šentjur Damjana Čakš in predstavnik podjetja Rosenbauer podpisala pogodbo o izdelavi gasilskega vozila. (Jure Godler)

Sorodne novice

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

Za dober uspeh sta potrebna mladostna norost in stara modrost

Tjaša Ferlež

Košarkarski klub Šentjur v novo sezono z novim trenerjem

Jure Godler

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več