1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Šentjurski konjerejci na rednem občnem zboru

Gorica pri Slivnici, 4. 2. 2023 – V soboto, 4. februarja, so se na rednem letnem občnem zboru srečali člani Konjerejskega društva Šentjur. Društvo združuje rejce hladnokrvne pasme konj in njihove ljubitelje. Njihovo delo usmerjajo k aktivnosti, da bi izboljšali rejo konj na kmetijah. Pri tem gre predvsem za vzrejo kvalitetnih živali, s poudarkom na pravilni prehrani in dobri negi ter oskrbi konj.

Skozi aktivnosti posameznih članov se trudijo s šolanjem konj, predvsem v smislu, da bodo ti konji usposobljeni za delo in vožnjo pri nastopanju na raznih prireditvah in konjeniških povorkah. V program dejavnosti vključujemo tudi ohranjanje stare opreme, vozov in delovnih strojev in naprav, s katerimi so kmetje nekdaj s konji opravljali kmečka dela. Za muzejsko zbirko so zelo hvaležni njihovemu članu Ivanu Korenjaku iz Dramelj. Eden od ciljev društva je tudi povezovanje med enakimi društvi v naši bližnji okolici in tudi širše. To povezovanje in druženja dajejo tople medčloveške odnose, pristno tovarištvo, kar je v današnjem času še kako pomembno.

Na konjenico kar z avtomobili

V mesecu maju so imeli zbor za 5. furmansko konjenico, zbor je bil v Dobju. »Žal pa so bile vremenske razmere zelo slabe, zato so se podali z avtomobili po okolici,« je povedal predsednik društva Matej Škoberne. Med drugim so si ogledali rov svete Barbare, obnovljen stari mlin v Jakobu, mojstrica pa jim je prikazala, kako nastajajo lončarske  umetnine. V Šentrupertu so imeli pod kozolcem malico ob spremljavi domačih muzikantov, nato pa so druženje nadaljevali na kmetiji Škoberne.

Poseben dogodek je bil tudi prisostvovanje pri podiranju smreke v gozdu in nato spravilo s konjsko vprego na zborno mesto dogodka. Zelo aktivno so sodelovali na občinski prireditvi Šentjurjevo, kjer so z vpregami prepeljali nastopajoče ter smreko za mlaj. Na vozu je bilo predstavljeno predenje volne, izveden pa je bil tudi praktični prikaz podkovanja konja. Ob sklopu te prireditve pa so se člani društva pomerili tudi v kuhanju kisle juhe, kjer so se dobro odrezali.

Udeležili so se konjenice na Blokah, v Višnji Gori in konjenice v organizaciji njihovega člana Rudija Iskrača. V avgustu so organizirali tradicionalno žegnanje konj, ki je bilo v Gorici pri Slivnici. Sodelovali so tudi na krajevni prireditvi Martin na star način, kjer so vozili vinsko kraljico. Njihov član Franc Bevc je sodeloval s svojim žrebcem na razstavi konj slovenske hladnokrvne pasme na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.  (Tjaša Ferlež, Foto: Konjerejsko Društvo)

Sorodne novice

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več