6.9 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Šentjurski “Zmaji” za petko

Šentjur, 17. 1. 2015 – Mladinska folklorna skupina Lintvar je svojo peto obletnico delovanja proslavila v Ipavčevem kulturnem centru. Prireditev so poimenovali kar “Petka zmajev”, saj lintvar pomeni po ustnem izročilu zmaj, ki je strašil po Kozjanskem in bival v skalnatih votlinah. Mladi zmajčki so “neustrašno, mladostno, veselo, radovedno in radoživo” predstavili svojo mladostno igrivost, ples, pesmi in glasbo naših prednikov. Pred dvema letoma je skupina kupila kostume, čevlje in ostale rekvizite, ki jih sedaj s pridom uporabljajo, še več, svoje znanje folklore že prenašajo na najmlajše, katere plesalci učijo že v osnovnih šolah. “Petka zmajev je muzikal po ljudskih motivih, ki združuje najstarejše zapise slovenskih pesmi, plesa, glasbe in mitologije ter ustvarjalce na področju ljudske kulture,” je uvodoma koncert predstavila povezovalka Sara Zupanc. Poslušalci so tokrat napolnili dvorano do zadnjega kotička, še več, gledalci so se drenjali po prehodu, nekaj pa si jih kar ni upalo stopiti skozi vrata.

Priznanja plesalcem in godcem

Mentorica MFS Lintvar je Tanja Gobec, ples pa poučuje Anja Laubič. Preden pa so se pošteno zavrteli, jim je nekdanja vodja izpostave JSKD in današnja državnozborska poslanka Anita Koleša podelila Maroltova priznanja. “Veseli me, da vas toliko podpira ohranjanje te kulturne dejavnosti, plesnega in pevskega izročila,” je uvodoma svoje navdušenje nad folkloro izrazila državnozborska poslanka. “Vem, če mladi dovolj zgodaj začnejo s tovrstno dejavnostjo, potem je tudi prihodnost zagotovljena,” je nadaljevala. Bronasta Maroltova priznanja so prejeli: Anja Laubič, Tilen Cmok, Martin Gajšek, Špela Gajšek, Anja Jevšinek, Kristina Kavčič, Gašper Košak Pevec, Tomaž Laubič, Urban Laubič, Jožica Mastnak, Tanja Mauer, Žan Trupej, Ana Videc ter Žan Vodeb. Srebrno Maroltovo priznanje sta prejela Žan Arzenšek in Tanja Gobec, zlato pa je prejel Bogomir Brložnik.

Na Petki zmajev so se predstavile poleg Mladinske folklorne skupine še otroška folklorna skupina iz Ponikve, plesalci iz Slivnice, pevke Nežice iz Ponikve, FS Klasje iz Črešnjevca, hrvaški glasbeniki Glasbenega studia Hriberski, otroška folklorna skupina iz Slivnice in otroška folklorna skupina iz Dramelj. Po koncu koncerta so mladi plesalci rajali še dolgo v jutro. (Jure Godler)

Sorodne novice

Harlekinovci znova s plesom zaključili leto v Šentjurju

Jure Godler

Miklavžev koncert: Na odru pričarali mavrico

Tjaša Ferlež

Folkloristi z Blagovne plesali kot mladostniki

Jure Godler

TBA-jevci odlični na državnem prvenstvu in mednarodnih tekmovanjih

Jure Godler

Edith Costo nagrada za stransko vlogo

Jure Godler

Štajerci plesali na Primorskem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več