14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Šentvid pri Planini letos gostil članice GZ Šentjur

Planina pri Sevnici, 2. 3. 2018 – Letošnje srečanje članic Gasilske zveze (GZ) Šentjur je tokrat potekalo v Šentvidu pri Planini. Uradni del sta zaznamovala poročilo o lanskoletnem delovanju in plan aktivnosti za letos. Podala ju je predsednica komisije za članice Breda Županc, iz njih pa je bilo razvidno, da so tudi ženske v gasilstvu zelo aktivne in suvereno delujejo z ramo ob rami s svojimi gasilskimi kolegi. Njihovo srečanje je med drugim počastil in pozdravil poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok.

Vsestransko aktivne skozi celo leto

V imenu gostiteljev PGD Planina pri Sevnici je navzoče pozdravil predsednik planinskih gasilcev Andraž Hladin. Predsednica Breda Županc pa je predstavila delo komisije za članice v preteklem letu. Zadovoljno ugotavlja, da jim je program uspelo realizirati. Že sredi februarja so se udeležile regijskega posveta za članice Celjske in Savinjsko-Šaleške regije. Prisluhnile so zanimivim predavateljem, in sicer predstavitvam dveh vaj, v Mozirju in regijski vaji v bližini Šoštanja, z naslovom »železniška nesreča »Penk 2016«.

Posvet so zaključile z ogledom muzeja usnjarstva. Marca so imele članice svoje redno letno srečanje, gostilo pa jih je PGD Loka pri Žusmu. Aprila je Svet članic GZ Slovenije organiziral izobraževanje za članice, katerega so se tudi udeležile 3 članice. Med drugim so se seznanile z novostjo, ki so jo uvedli na območju Ilirske Bistrice, in sicer tekmovanje »Fire combat za otroke«. Predstavljena je bila še analiza požara v večstanovanjskem objektu v Trebnjem in za konec še nekaj o sladkorni bolezni. Za prijeten zaključek posveta je sledil še ogled dežele kozolcev.

Maja so članice in člani PGD Planina organizirali kondicijski pohod. Udeležilo se ga je okoli 50 pohodnic in pohodnikov. Pomladni meseci so namenjeni pripravi na občinsko gasilsko tekmovanje, ki smo se ga udeležile tudi ekipe članic. V kategoriji članic A so sodelovale 3 ekipe, v kategoriji članic B pa 4 ekipe. Verjetno je sama vaja botrovala temu, da se je tekmovanja udeležilo malo ekip, zato upam, da se v tem letu uspe sestaviti kakšna ekipa več. Ekipi članic A PGD Ponikva in PGD Loka pri Žusmu sta se udeležili še regijskega tekmovanja in se z odličnima rezultatoma uvrstili na državno tekmovanje.

“Čestitke obema ekipama,” še doda Župančeva in v nadaljevanju odstira aktivnosti zadnjih mesecev minulega leta. Pove, da se je meseca oktobra 41 članic odpravilo na ekskurzijo v Goriška Brda. Novembra sta se na Dobrni predsednica in namestnica udeležili dvodnevnega posveta za predsednice komisij za članice in njihove namestnice. Poudari, da je bil program, kot vsako leto, kvalitetno pripravljen. Izvajale so se različne delavnice in predavanja. Posveta se je udeležil tudi poveljnik GZ Slovenije tov. Franci Petek, ki je predstavil svoj pogled na delo članic in nekaj novosti, ki so jih uvedli v preteklem letu ter ministrica za obrambo, ki jih je pozdravila na začetku posveta.

V volji je moč tudi za gasilstvo

Leto 2017 so zaključile s predavanjem Draga Jančiča, ki jih je z besedo in s fotografijami popeljal na Filipine. Na koncu se je Župančeva zahvalila vsem, ki so pomagali pri izvedbah vseh aktivnostih. Izpostavila je tudi posluh vodstev posameznih društev, kjer se aktivnosti komisije izvajajo in tudi vodstva GZ Šentjur, ki s finančnimi sredstvi omogoča uspešno delovanje komisije za članice. »Naj zaključim z Ghandijevimi besedami: ‘Moč ni pogojena s fizičnimi zmogljivostmi. Moč prihaja iz neomajne volje.’ Drage gasilke, najlepša hvala vsem in vsaki posebej, da ste imele neomajno voljo za delo, da ste vsaka po svoje prispevale k uresničitvi naših skupno zastavljenih ciljev,« predsednica zaključi poročilo.

Že po tradiciji so dobile besedo še predstavnice prostovoljnih gasilskih društev in podale poročilu o lanskih aktivnostih. Program dela za letos komisije za članice je začrtan po lanskoletnih smernicah, moto vseh aktivnosti pa se zrcali v prostovoljstvu in razdajanju za gasilstvo. O nesebičnem delovanju in vrednotah, ki kalijo pestre raznovrstne gasilske aktivnosti, je navzočim v Šentvidu spregovoril poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok.

Najprej je čestital za opravljeno delo ter za uspehe posameznim ekipam in zaželel obilo uspehov za vnaprej. Predstavil je tekoče in prihodnje aktivnosti zveze, vse od izobraževanja do intervencij ter se dotaknil tudi dolgoročnega programa dela. Od prihajajočih dogodkov je izpostavil in predstavil Vajo železnica, ki bo potekala 8. aprila v Šentjurju. Predsednica Župančeva se je na koncu zahvalila vsem, ki so ji pomagali pri opravljanju funkcije, ter zaželela, da gredo z istimi cilji in istimi nalogami neomajno naprej. (Majda Rezec)

Sorodne novice

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Po korona pavzi, ponovno na pohod

Tjaša Ferlež

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Tjaša Ferlež

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Loške gasilke so požar pogasile same!

Jure Godler

Eksplozija v drameljski šoli!

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več