18.9 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Šentviška Zarja blestela v katalonski prestolnici

Letošnjo 110-letnico delovanja Prosvetnega društva (PD) Zarja Šentvid pri Planini so njihovi člani počastili s številnimi prireditvami, ki so v kraj privabile številne nastopajoče in obiskovalce, od blizu in daleč. Med drugim velja izpostaviti praznovanje njihove obletnice ter gostovanje Srečanja Šentvidov Slovenije,  ki je presegla okvire krajevnega značaja. Oktobra pa so Zarjani obletnico okronali še s prav posebno bleščečim, skoraj zlatim sijem.

Za nas »zlati«

Mešani pevski zbor Zarja se je oktobra udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja “Canta al mar”, ki  je sedmič zapored potekalo v majhnem obmorskem mestu Calella in Barceloni. Kot je povedal zborovodja Zarje Matevž Pušnik, se je tekmovanja udeležilo 42 zborov iz 21 različnih držav, tekmovali pa so v 11 različnih kategorijah. Z Zarjo so tekmovali v kategoriji mešanih zborov in za svoj nastop dosegli 19,95 točk. Ocenjuje se od 0 – 30, kar jim je prineslo najvišje srebrno priznanje in so le za pičlih 0,55 točk zgrešili zlato priznanje.

Program v njihovi  kategoriji ni bil obvezen, razen ene poljubno izbrane skladbe španskega skladatelja. »Naš tekmovalni program so sestavljale 3 skladbe: “Ave, maris stella” norveškega romantičnega skladatelja Edvarda Griega, “Sagastipean” španskega skladatelja Javierja Busta in koroška ljudska skladba “Adam in Eva”, ki jo je priredila slovenska skladateljica Mojca Prus. Z našim nastopom in rezultati smo bili zelo zadovoljni, sam rezultat pa nam pa daje veliko motivacije in volje za vnaprej,« ponosno pove Pušnik in zadovoljno doda, da je tudi samo potovanje potekalo brez zapletov, v odlični družbi pevk in pevcev ter “spremljevalne ekipe”.

Peli v barcelonski katedrali

Zarja pa ni navduševala in izstopala samo na mednarodnem odru, temveč je zažarela v vsej svoji veličini tudi na krajšem koncertu, ki so ga imeli v okviru festivala. Potekal je v eni izmed veličastnih katedral v Barceloni. Poleg tega pa so si na hitro tudi ogledali večje znamenitosti katalonske prestolnice. Bivali so v mestu Calella, kjer je potekalo tudi tekmovanje, mesto pa je uro vožnje oddaljeno od Barcelone. Prosti čas, kolikor so ga imeli, so člani s spremljevalci izkoristili za sprehod in ogled tudi tega mesta, nekateri pa so celo okusili slanost Sredozemskega morja.

Vsem je lahko jasno kot beli dan, da so v same priprave zagrizli nepopustljivo, tako so intenzivne vaje na tekmovanje potekale že od sredine avgusta. Pred odhodom pa so imeli tudi več pripravljalnih koncertov v domačem kraju in okolici. »Kot zborovodja sem zelo ponosen na naš uspeh, na mlado ekipo organizatorjev, vsi skupaj smo bogatejši za eno odlično izkušnjo, ki nam bo v prihodnje zagotovo koristila na naši poti ustvarjanja. Rad pa bi se zahvalil v imenu zbora in PD Zarja vsem donatorjem in sponzorjem, občini Šentjur, Zvezi kulturnih društev Šentjur, JSKD – območni izpostavi Šentjur, KS Planina pri Sevnici in drugim, ki so kakorkoli pripomogli k uresničitvi projekta,« z izrazi zahvale zaključi Pušnik. (Majda Rezec, foto: Katja Jazbinšek in Martin Luskar)

s

Sorodne novice

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Zarja ponovila šentjurski največji pevski uspeh

Jure Godler

Zvok Zarjine pesmi preplavil Planino

Tjaša Ferlež

Zaključni koncert zborovodske delavnice

Jure Godler

20. srečanje Šentvidov Slovenije odmevalo preko kozjanskih gričev

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več