1 C
Šentjur pri Celju
26/02/2020
sentjur.net

Simbolična otvoritev skulpture preše

En hribček bom kupil, bom trsek sadil, prijatle povabil, še sam ga bom pil. (A. M. S.)

S tem lepim verzom blaženega Antona Martina Slomška so na lepo sobotno dopoldne povabili vse vaščane, vinogradnike KS Gorica pri Slivnici, Društvo Sv. Helena, Društvo vinogradnikov Sv. Urban, da proslavijo novi simbol kraja – prešo, ki stoji v krožišču v Gorici pri Slivnici. Še pred otvoritvijo je potekal pohod Javorčanov, ki so se na pot odpravili s Sv. Helene, nadaljevali pa po poti od klopce do klopce, do centra Gorice, kjer so ob 11.00 uri pričeli z uradno otvoritvijo. V tem času se je Stanko Lesjak pripeljal s kočijo, ki je s seboj pripeljal vinsko kraljico Društva Sv. Helena Petro Drač. Otvoritve se je udeležil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednik sveta KS Gorica pri Slivnici Vlado Artnak, ki sta spregovorila nekaj besed v zvezi s postavitvijo stare preše.

Že ob izgradnji krožišča KS Gorica pri Slivnici je bilo kar nekaj zamisli in idej, kako bi naj to krožišče izgledalo. V Društvu Sv. Helena so izrazili željo, da se na tem mestu postavi preša. Ta projekt je podprla tudi KS Slivnica, čeprav takrat niso vedeli, da bo postopek legalizacije in pridobitev ustreznih dovoljenj tako dolgotrajen, saj je trajal skoraj dve leti. Bilo je kar veliko truda in dogovarjanja z Agencijo za ceste Republike Slovenije, da so prišli do ustreznih dovoljenj. Pri urejanju dokumentacije so Martin Ozis, Simon Mansutti in Jože Artnak zelo veliko pripomogli. Ko so prejeli soglasje, so sestavili gradbeni odbor. Vodstvo tega odbora je prevzel Martin Ozis, ki je bil pobudnik te postavitve.

Prešo so zavarovali tudi s kozolcem, da se zavaruje pred raznimi vremenskimi vplivi. Na krožišču imajo namen še zasaditi vinsko trto. Ker se pri taki stvari spodobi, da se pred svečanim dogodkom naredi še blagoslov in žegnanje, so za to poprosili domačega župnika Marka Šramla. Vsak, ki se bo tod mimo peljal, mu bo pogled na prešo dal vedeti, da se nahaja v vinorodnem kraju. Ta preša bo tudi vabilo na praznovanje Sv. Martina, ki ga bodo letos že šestič praznovali 10. novembra skupaj s fanti s Praprotna. Za konec še najbolj pomemben podatek o tej skulpturi, in sicer, da je preša ovrednotena na okoli 6.000 EUR. Martin Ozis je podaril prešo in organizacijska dela. Jože Pustivšek je priskrbel celoten les za kozolec. Klemen Brglez in Nataša Veršič sta izdelala kozolec. Rosanda Plauštajner in Jože Plahuta sta podarila kritino, Marko Novak prevoz ter stokovno delo  pri postavitvi kozolca in preše je sodeloval še Jože Stojan. Lojze Vodeb je bil mojster pri pokrivanju strehe, pomagalo je še veliko prostovoljcev. Za glasbeno spremljavo pa je poskrbel del pihalnega orkestra Šentjur. (V. A.)

Sorodne novice

Na Ramni rajale številne maske

ViP

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Jure Godler

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler

Aco Pepevnik v Karničarjevih čevljih

ViP

Prižgali dobrodelni ogenj za hladne dni

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več