6.9 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Slavospevi slivniškim gasilcem ob praznovanju 90-letnice

Gorica pri Slivnici, 6. 9. 2019 – Prostovoljno gasilsko društvo Slivnica pri Celju je obeležilo 90-letnico delovanja s svečano akademijo. Kulturni dom Gorica pri Slivnici je bil skoraj zapolnjen s svečanimi modrimi uniformami gasilcev. Uvodoma so slovensko himno zapele pevke Vokalne skupine Kresnice. Delovno predsedstvo v sestavi predsednice Stanke Tanšek ter članov Stanka Artička, Dušana Obreza in Lidije Fidler je otvorilo svečano sejo. Prireditev je moderiral Vid Palčnik.

Zelo aktivni na vseh področjih

Poročilo o delovanju društva v letih od 2008 do 2019 je podal predsednik PGD Slivnica pri Celju Milenko Tanšek. Pred desetimi leti – leta 2008 so kupili novo moštveno vozilo GVM1 Reanult Trafic, izgradili so zunanji paviljon in urejali okolico. Leta 2011 so objekt gasilskega doma priklopili na kanalizacijski sistem, ki je potekal po intervencijski poti, zato so pot spremenili in uredili tudi funkcionalna parkirišča. Zgradili so tudi nov dostop v zaodrje kulturnega doma. Naslednje leto so uredili kurilnico, obnovili garažo in uredili gretje. V letu 2015 so skupaj s KS Gorica pri Slivnici uredili dolga leta neurejeno lastnino gasilskega in kulturnega doma. Od leta 2016 so namensko varčevali in zbirali sredstva za nabavo novega podvozja gasilskega vozila. Lansko leto so podvozje v celoti poplačali ter po številnih ogledih in primerjavah naročili nagradnjo avtomobila pri poljskemu podjetju Wiss. Vseskozi so skrbeli za požarno varnost, nudili pomoč ljudem v nesreči, se udeleževali tekmovanj, kjer so dosegali lepe rezultate. “Vseskozi smo gojili sodelovanje na domačih in mednarodnih tleh, kar je v današnjem času velika umetnost, saj nam hiter tempo živeljnja narekuje vse manj časa za vzdrževanje prijateljskih vezi,” je končal predsednik Milenko Tanšek.

Čestitke in besede zahvale

Zbrane je pozdravil tudi Janez Palčnik, predsednik KS Gorica pri Slivnci. Ta je izpostavil vpetost slivniških gasilcev v družbeno dogajanje in se spomnil na veliko število gasilcev, ki so oblekli modro uniformo v teh 90 letih. Ti gasilci so v tem času skrbeli za to, da se je društvo razvijalo, da je kontinuiteta društva delovala in da so skrbeli za podmladek, da lahko danes prazujejo častitljivo obletnico. “Največja zahvala gre vam za vaše operativno delovanje in delovanje na vseh ostalih področjih,” je zaključil Palčnik.

Čestitkam se je pridružil tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej. “V letošnjem letu, ko praznujemo 150-letnico gasilstva na Slovenskem, ima naše poslanstvo še poseben pomen, saj praznujemo vsi, ki sta nam v srcih zapisani sočutje do pomoči potrebnim in velika pripadnost prostovoljni gasilski organizaciji,” je povedal. “Gasilstvo je poslansvo in veseli me, da to tako jemljete tudi člani PGD Slivnica pri Celju. Zavedati se moramo, da se delovanje vašega društva ne odraža samo na operativnem področju, ampak odigrava tudi pomembno vlogo družavne in družbene dejavnosti v kraju,” je zaključil.

Slavljencem je čestital tudi prvi mož slovenskih gasilcev Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je tudi član tega društva. “Največja hvaležnost vsakega, ki vodi društvo, je, da ko se ozre nazaj v svoj mandat in svoje naslednike ter ugotovi, da vse stoji na svojem mestu in se pri kadrovanju ni zmotil,” je povedal in čestital “svojemu” društvu za vse uspehe. Zaželel mu je, da vse ostane tako tudi v prihodnje. Na koncu protokola pozdravov in čestitk je dobil besedo tudi župan mag. Marko Diaci. Zahvalil se je za dobro sodelovanje prostovoljnih gasilskih društev in zveze z občino in obljubil še nadaljne sodelovanje.

Priznanja in zahvale

Zaslužnim članom in organizacijam so podelili tudi priznanja. Društvena priznanja za prizadevnost sta prejela Matic Iskra in Anja Furdi. Priznanja Gasilske zveze Šentjur so prejeli tudi mladinci Benjamin Košak Pevec, Nejc Polenek, Peter Mansutti in Gregor Mansutti, vsi uspešni na gasilskih tekmovanjih in orientaciji. Gasilsko plamenico III. stopnje je prejel Gregor Voga, gasilsko plamenico II. stopnje Franci Lesjak in Dušan Obrez. Gasilsko plamenico I. stopnje sta prejela Jože Gradič in poveljnik Andrej Kaučić.

Gasilsko odlikovanje III. stopnje sta prejela Marko Drač in Fanika Toplak, gasilsko odlikovanje II. stopnje pa Lidija Fidler. Gasilsko odlikovanje I. stopnje sta prejela Stanka Tanšek in Tomaž Urleb. Na koncu prireditve so slavljencem čestitala tudi ostala društva, med njimi tudi pobratena PGD Černelavci in hrvaški DVD Bednji, ter jim podarila številna priznanja in darila. (Jure Godler)

Sorodne novice

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP

VIDEO: Požar zajel župnijsko poslopje

ViP

Slivniški gasilci na stežaj odprli vrata

ViP

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več