17.2 C
Šentjur pri Celju
07/04/2020
sentjur.net

Slivnico prizadeli žled in poplave

Gorica pri Slivnici, 7. 6. 2014 – Naravne nesreče so postale naš vsakdan. Na regijskem preverjanju znanja ekip prve pomoči so organizatorji Območnega združenja Rdečega križa Šentjur pripravili aktualni scenarij nesreče. Skupina sprehajalcev si je hotela ogledati zaradi obilnega dežja naraščajočo vodo, a jim je ob tem spodrsnilo in so padli v vodo. Na OŠ Slivnica pri Celju se je zaradi žleda podrlo drevo, ob odstranjevanju drevesa se je odlomila velika veja in poškodovala štiri gasilce. Za nameček pa je prikolica tovornjaka zadela skupino razposajenih kolesarjev brez kolesarskega izpita. Z vsemi tremi situacijami se je spopadlo 17 ekip enot prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. 20. regijsko preverjanje znanja in usposobljenosti so organizirali Uprava RS za zaščito in reševanje, Občina Šentjur in šentjurski RK, ki je nosil večino organizacije. Letošnje preverjanje je potekalo skupaj z izpostavo Trbovlje in OZ RK Trbovlje.

Med sedemnajstimi sodelujočimi ekipami sta bili tudi ekipa iz Dobja in ekipa Gasilske zveze Šentjur. Župan mag. Marko Diaci je pohvalil znanje ekip ter zaželel čim manj takšnih slučajev, da bi ekipe potrebovali tudi v praksi. Prisotne ekipe je pozdravil tudi generalni sekretar RK Daniel Starman: “Danes je festival tega, kar ste se naučili v preteklih letih, številnih prostovoljnih ur. Najpomembnejše je to, da so vaši znanci, prijatelji in drugi bolj varni z vami, saj jim v stiski znate pomagati.”

Ekipe so se podale na tri različne situacije. Ena se je soočila s podrtim drevesom pri šoli v Slivnici, dve pa sta reševali težave v okolici gasilsko-kulturnega doma. Pri tem so sodelovali tudi statisti – učenci OŠ Slivnica pri Celju, ki so bili primerno in realistično “poškodovani”. “Ekipe so bile odlično pripravljene, vse so prikazale približno enako znanje in če se kaj zgodi, smo v varnih rokah,” nam je po koncu preverjanja povedala Milena Senica Verbič, dr. med. Na koncu so podelili priznanja in pokale za najboljše ekipe. Na petem mestu so končali ekipe CZ in gasilcev Občine Dobje, pokal in tretje mesto je osvojila ekipa OZ RK in Občine Šentjur, druga je bila ekipa PP Žiče Slovenske Konjice, zmagala pa je ekipa Gorenje d. d. Velenje. Slednji se bodo udeležili državnega tekmovanja preverjanja znanja iz prve pomoči. Iz zasavske izpostave je zmagala ekipa gasilcev iz Trbovelj.

Sicer pravijo, da najbolj zaslužni nimajo govorov na prireditvah, a vendarle moramo izpostaviti tudi sekretarko OZ RK Andrejo Tisel, brez katere organizacija ne bi uspela. (J. G.)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

Zagrebški potres pustil nekaj posledic tudi pri nas

Tjaša Ferlež

Mladi raziskovalci danes potrebujejo vaš glas

Jure Godler

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

ViP

Na Ramni rajale številne maske

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več