12.1 C
Šentjur pri Celju
19/10/2020
sentjur.net

Slomškov dan na Ponikvi – slovenski dan učiteljev

Ponikva, 26. 9. 2020 –  V soboto je na Ponikvi potekal Slomškov dan. Sobota v septembru, ki je najbližja Slomškovemu godu, je v slovenski cerkvi določena za praznik slovenskih učiteljev. Snovalci Slomškovega dne so Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), Slovenski katehetski urad (SKU) in župnija Ponikva. Raznolika vsebina omogoča, da se v tem dnevu lahko najde prav vsak učitelj, tudi neveren, če je le odprt za vrednote in ima rad slovenstvo. Tako kot vsak Slomškov dan je bil tudi letošnji oblikovan iz treh delov: izobraževalnega predavanja ali delavnic, vezanih na temo dneva, podelitve Slomškovih priznanj s kulturnim programom ter svete maše v ponkovški cerkvi.

Namen vsakoletnega Slomškovega dneva, s katerim se spomnijo posvetitve društva, učiteljev, vzgojiteljev in katehetov svojemu zavetniku bl. Antonu Martinu Slomšku, je povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše, približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem, aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas; sprejeti njegovo držo, “da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu storí, kolikor premore, in hitro bo boljši svet”.

Letos vse na enem mestu

Obiskovalci srečanja so se tako najprej zbrali v cerkvi sv. Martina, kjer so v aktualnih razmerah celoten program izvedli v cerkvi. Po uvodnem pozdravu in otvoritvi je sledilo predavanje akademika dr. Kajetana Gantarja, ki je spregovoril o pedagoškem erosu včeraj in danes, med brezosebno apatijo in osebnim tveganjem. Po predavanju je sledil kulturni program in podelitev Slomškovih priznanj DKPS. Podelila jih je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, prejeli pa so jih s. Rebeka Kenda, mag. Alojz Grahor in Ines Štular.

Častni član društva DKPS pa je postal akademik dr. Kajetan Gantar. Spomnili so se tudi sodelujočih pri Slomškovem bralnem priznanju za odrasle. Sklepno dejanje je bila sv. maša, ki jo je daroval dr. Ivan Štuhec. Izpostavil je pomembnost Slomškove duhovne formacije v obdobju odraščanja, ko so nanj odločilno vplivali vzgojitelji, kot so Prašnikar, Zupančič in drugi. Za vse učitelje, vzgojitelje in katehete je to primer, ki govori o izjemni pomembnosti njihovega dela, ki jim je zaupano. (Tjaša Ferlež, Foto: Jože Potrpin)

Sorodne novice

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež

Ponikva: Jezusa je v srce prvič prejelo 16 otrok četrtega razreda

Tjaša Ferlež

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

Na Ponikvi svoj dom našli štorklji

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več