21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Slovenski kulturni praznik: Iz srca so privrele melodije …

Šentjur, 3. 2. 2016 – V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so organizatorji Zveza kulturnih društev Šentjur, JSKD OI Šentjur in Občina Šentjur pripravili osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Povezovanje prireditve pa je prevzela Nastija Močnik, vodja šentjurske izpostave JSKD. Že na začetku je obiskovalce spomnila, da je leto 2016 polno okroglih obletnic pomembnih mož, ki so na Slovenskem s svojo umetnostjo in delom postavljali nove meje. Omenila je 260 let rojstva Antona Tomaža Linharta, pa 140-letnici Ivana Cankarja in Dragotina Ketteja, 95 let smrti Josipa Ipavca in 160 let rojstva Antona Aškerca in drugih. Verz slednjega pa so si organizatorji izposodili za to slovesnost: Iz srca so privrele melodije … Močnikova pa ni pozabila omeniti niti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, kateremu v spomnim se namenja praznik kulture.

Slavnostni govornik je bil dr. Tonček Kregar, v. d. direktor Muzeja novejše zgodovine Celje. Izpostavil je, da muzej z Občino Šentjur odlično sodeluje s kar dvema muzejskima zbirkama – Muzej na Planini – Etnološka zbirka Šmid in Muzej južne železnice. V osrednjem delu govora se je osredotočil na kulturo – ki je vsem vidna in na očeh, a vendar premalo očitna. “Kultura je vse, kar nas obdaja in do česar vedno znova vzpostavljamo lasten odnos. Kultura nas umešča v čas in prostor, v katerem živimo, in se konča tam, kjer se konča najelementarnejše zadovoljevanje bioloških in materialnih potreb, pa še slednje je pogojeno s kulturnimi vzorci in navadami,” je povedal Kregar. Izpostavil je tudi drugače odnose med ljudmi v tej digitalni dobi in mačehovske odnose države do kulture, ki se premalo zaveda, da Slovenci ravno kulturi in kulturnikom dolgujemo naš nacionalni obstoj in je zato dosti bolj potrebno skrbeti zanj. Spraševal se je, čemu nagrajevati kulturne dosežke, če bomo izgubili lastno kulturo razuma in srca.

Nagrajenci

Prisotne je pozdravila tudi predsednica sveta JSKD Šentjur Marija Rataj, ki se je pred podelitvijo priznanj zahvalila vsem, ki delujejo na področju kulture. Ratajeva je podelila tudi priznanja JSKD skupinam in posameznikom, ki so v prejšnjem letu ponesli svoje ime in ime našega kraja izven krajevnih meja in se odlično odrezali na tekmovanjih. Priznanja za sodelovanje na regijskem srečanju malih vokalnih skupin sta prejeli Ženska vokalna skupina Glasovir in Vokalna skupina Grič. Regijskega srečanja otroških gledaliških skupin sta se udeležili tudi dramski skupini OŠ Dramlje in OŠ Blaža Kocena Ponikva. Na regijski likovni razstavi so razstavljale in za to prejele tudi priznanja Kvirina Martina ZupancPolona Kitak in Klavdija Simler. Izbrana na Festival mlade literature Urška 2015, kjer je sodelovala kot spremjevalna avtorica, je priznanje JSKD prejela Katja Gorečan. Za sodelovanje na regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov 2015 in prejem srebrnega priznanja je nagrado prejel tudi Otroški pevski zbor OŠ Dobje, za sodelovanje na tem tekmovanju in za izbor med 12 najboljših slovenskih mladinskih pevskih zborov za nastop na množičnem koncertu Potujoča muzika še Mladinski pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici. Ravno pri slednjem pa niso pozabili tvorca pevskih uspehov na Planini pri Sevnici – Mateja Romiha, ki je prav tako prejel skladovo priznanje.

Srčne melodije Drameljčanov

Osrednji kulturni program na proslavi so pripravili članice in člani Kulturnega društva Dramlje. To društvo je eno najštevilčnejših v občini Šentjur, saj združuje pet različnih sekcij. Da se v Dramljah že od nekdaj lepo in veliko poje, dokazujeta moški in ženski pevski zbor Dramlje, ki sta v tem delu prireditve vlekla glavne niti programa. Oba zbora sta lani praznovala častitljivo obletnico – prvi 40, drugi pa 30 let delovanja. Nastopili pa so tudi solisti Urban Kolar na trobenti, Iza Pia Peperko na flavti in kvartet Ljudskih pevcev iz Dramelj. Prešernove verze pa sta recitirala Janja Trnovšek in Klemen Mastnak. Po končanem kulturnem programu je sledilo še skupinsko fotografiranje ter prigrizek in zdravica v avli IKC-ja. (Jure Godler)

Sorodne novice

Četrtič izzvali p(ol)etje

ViP

Prejeli smo: Planinčani osvojili Normandijo

Jure Godler

Čedahuči ali kar folksterji?

Tjaša Ferlež

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Prva seansa anonimnih hibohondrov

ViP

Igrali so se gledališče (2. del)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več