9 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Sodelovanje SPV z osnovnošolci

Svet za preventivo v cestnem prometu Občine Dobje (SPV) se je sestal v petek, 20. novembra, na tretji redni seji. SPV je tokrat sodeloval z Osnovno šolo Dobje, kjer sta jim učenki petega razreda Teja Leskovšek in Zala Koprivc pod mentorstvom prof. Klavdije Preskar predstavili ugotovitve petošolcev pri projektni nalogi Varno na kolesu. Predsednica SPV Natalija Plemenitaš Fuchs je izrazila pozitiven vtis nad izsledki ugotovitev osnovnošolcev ter poudarila pomen sodelovanja mlajše generacije z občinskimi strukturami, predvsem pomen kritičnega razmišljanja in opozarjanja na problematiko v občini. »Tudi mladi boste imeli enkrat volilno pravico in boste morda celo aktivno sodelovali v lokalni politiki, zato je še kako pomembno, da izkažete kritičen način razmišljanja«, je povedala predsednica SPV.

Ugotovitve petošolcev podobne načrtom SPV

Petošolci z mentorico prof. Klavdijo Preskar so ob začetku šolskega leta z vključitvijo v projekt Varno na kolesu aktivno začeli z dejavnostmi, osredotočili pa so se predvsem na problematiko varnosti kolesarjev v prometu v Občini Dobje. Razpis Varno na kolesu je namenjen osnovnošolkam in osnovnošolcem, ki se v tem šolskem letu aktivno pripravljajo na opravljanje kolesarskega izpita, naloge v okviru razpisa pa so razdeljene na več programskih sklopov, kjer morajo petošolci sodelovati pri različnih oblikah ustvarjanja in učenja. Na seji SPV sta tako petošolki Teja in Zala predstavili nevarne odseke, ki so jih petošolci zaznali ter občinskemu SPV ter županu in ravnateljici podali predloge za rešitev zaznane problematike. Problemski sklop se v okviru projekta imenuje Varne kolesarske poti v mojem kraju. Zanimivo je, da je kritičen pristop osnovnošolcev zelo blizu načrtovanim dejavnostim, ki jih ima v načrtu realizacije tega mandata občinski SPV. V Dobju je problem predvsem slaba infrastruktura in neobstoj le te na mestih, kjer bi bila nujno potrebna (prehod za pešce, kolesarske steze, hitrostne ovire, posek motečega rastja ob cestišču…). Na seji SPV sta bila prisotna tudi župan Franc Leskovšek in ravnateljica Suzana Plemenitaš OŠ Dobje. Občinski SPV je predstavil županu Načrt sredstev in aktivnosti za leto 2016 z upanjem, da občina čim prej pristopi k oblikovanju proračuna. Sredstva naj bi tudi v bodoče ostala v enakem obsegu kot v letu 2015, predstavili pa so pomembne projekte, pomembne z vidika varnosti v cestnem prometu, ki so: izgradnja pločnika oz. hodnika za pešce, ki bi se skladno s projektno dokumentacijo lahko razširil do vasi Škarnice; pristop k izgradnji prehoda za pešce pri Gostilni pri Olgi ter odkup oz. najem prikazovalnika hitrosti po preteku pogodbe v septembru 2016. Članica SPV prof. Magda Doberšek je predstavila obsežne aktivnosti Prometnega aktiva OŠ Dobje ter program za tekoče šolsko leto. (N.P.F.)

 

Sorodne novice

#koronaintervju št. 25 – Natalija Plemenitaš Fuchs, inšpektorica

Jure Godler

Pralne zaščitne maske za vsa gospodinjstva v Občini Dobje

Jure Godler

#koronaintervju št. 13 – Lidija Čadej, občinska uradnica

Jure Godler

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Jure Godler

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več