32.6 C
Šentjur pri Celju
04/07/2022
sentjur.net

STAVKA: Nad vladne ukrepe!

Danes, 18. aprila je splošna stavka javnega sektorja. Stavki javnega sektorja se je pridružilo tudi vseh sedem osnovnih šol in vseh enajst enot Vrtca Šentjur ter Vrtec v Dobju. Kljub stavki so otroke v vrtec sprejemali, za tak korak so se odločile tudi nekatere šole. Tako se je na dnevno varstvo v vrtec, danes javilo 115 otrok.

Vse šole so bile zaprte. Učitelji so se dobivali na skupnih sestankih in po strokovnih aktivih debatirali, kaj sprememba zakonov pomeni za šolstvo. Zdravstveni dom Šentjur je normalno obratoval, so pa stavkali v Domu starejših Šentjur, in je za njih veljal praznični delovni čas. Stavkali so tudi farmacevti v večjih enotah celjskih lekarn pa tudi šentjurski policisti.

Na upravni enoti so čeprav so še včeraj napovedovali drugače stavko preklicali. Sicer se strinjajo z stavkovnimi zahtevami, niso pa se strinjali z načinom izvedbe stavke.
Stavkali niso tudi na Občini Šentjur.

STAVKA ZAPOSLENIH NA OŠ HRUŠEVEC ŠENTJUR
Stavka zaposlenih na OŠ Hruševec Šentjur je potekala od 7. do 15.  ure.  Organizirali smo tudi dežurstvo od 6. ure, če bi kdo pripeljal otroka v šolo, vendar otrok ni bilo. Opravičujem se staršem, če so imeli kakršnekoli težave pri iskanju varstva za svoje otroke in upam, da razumejo, da stavka ni bila uperjena proti njim ali otrokom ampak proti vladi. Želimo, da bi otroci hodili v dobre javne šole in bili deležni kakovostnega pouka.
Stavkajoči smo ta dan izkoristili za razprave o predlaganih varčevalnih ukrepih in kaj konkretno ti ukrepi pomenijo za našo šolo. Bili smo enotnega mnenja, da so tukaj plače drugotnega pomena. Skrbijo nas povečani normativi in predlagano minimalno  število (24) učencev v razredu, skrbijo nas povečani normativi za knjižničarko, svetovalno delavko in tehnično osebje, skrbi nas uvajanje predlaganih enotnih šolskih okolišev in spremembe pri organizaciji podaljšanega bivanja, prav tako je zaskrbljujoče zmanjševanje stroškov za šolstvo. Ostro obsojamo podcenjujoč odnos vlade do našega dela.
Vsi zaposleni bi 18. aprila raje opravljali svoje osnovno poslanstvo, ki nam je zaupano, skupaj s svojimi učenci.

Dragica Vračun Hercog, sindikalna zaupnica

 

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več