18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Šolske poti v Dobju pripravljene na šolarje

Dobje, 26. 8. 2020 – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Dobje (SPV) se je sestal na 4. redni seji v sredo, 26. 8. Seja je bila delno terenska, saj so člani po uradnem delu prevozili šolsko pot, kjer vsakodnevno potekajo razvozi otrok s šolskim kombijem ter postavili opozorilne table ob začetku šolskega leta. Na seji je bil prisoten tudi župan Franc Leskovšek ter ravnateljica Suzana Plemenitaš.

Šolske poti v digitalni obliki

SPV si je v prostorih Osnovne šole Dobje ogledal Načrt nevarnih šolskih poti OŠ Dobje, in sicer v digitalni verziji, saj so sredstva za zagotovitev digitalizacije prejeli pred nekaj leti na Javnem pozivu lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanju preventivnih programov ter izvajanju nacionalnih akcij na lokalni ravni. V letošnjem letu zaradi korona situacije Javni poziv še ni bil objavljen, so pa člani obravnavali izdelavo presoje varnosti šolskih poti oz. površin za pešce, ki obsega posamezno izstopajočo točko ali krajši odsek, pridobili pa so jo na lanskem javnem razpisu, s planom realizacije v tem letu. Vsa zainteresirana javnost si lahko ogleda digitalizirane šolske poti na povezavi: http://solskepoti.avp-rs.si/.

SPV je v povezavi z obravnavo šolskih poti podprl nadstandard pri prevozu šolskih otrok na nevarnih odsekih. Ugotovili so, da bo glede na dinamiko vpisov ter situacijo omejevanja števila otrok na kombijih zaradi vzdrževanja distance potrebno zagotoviti dodatne zmogljivosti za prevoze otrok, kar bi seveda poseglo v občinski proračun.

Prostovoljci in varne šolske poti

Člani SPV so pripravili seznam dežurstev na šolski poti in se zahvaljujejo Janku Gračnerju ter Alojzu Antleju za vsakoletno prostovoljno sodelovanje. Za dežurstvo bosta poskrbela tudi Medobčinski inšpektorat ter Policijska postaja Šentjur. Predstavnik Policije je podal pobudo za postavitev novih opozorilnih tabel Šolskih poti ob regionalki, kar bi imelo vpliv na zmanjšanje hitrosti ob šolskem območju. Župan je sodelujoče seznanil s projektom izdelave prehoda za pešce pri trgovini v Dobju. Terenski del seje se je nadaljeval na trasi šolskega kombija, kjer je voznik izpostavil pereče odseke ter potrebo po čiščenju rastja. Moški del SPV z županom, hišnikom ter voznikom kombija, pa je postavil opozorilne table ob začetku šolskega leta na celotni trasi.

Ob začetku šolskega leta SPV Občine Dobje želi vsem prisotnim v prometu, da sodelujejo kot aktivni in modri udeleženci, ki vsako situacijo v prometu dobro in trezno premislijo, da ne bi prišlo do nesreč. Bodimo pozorni na vse šolarje in predvsem tiste, ki se prvič podajajo samostojno na šolsko pot kot pešci, motoristi, kolesarji ali sopotniki! (Natalija Plemenitaš Fuchs)

Sorodne novice

Kulturno srce Dobja odprlo svoja vrata

Jure Godler

V šolske klopi prvič sedlo 187 otrok generacije 2017

Jure Godler

Mala občina s pestrimi talenti

Tjaša Ferlež

Podelili priznanja dobjanskim odličnjakom

Jure Godler

Prva konstitutivna seje dobjanskega občinskega sveta

Jure Godler

DOBJE: Leskovšku četrti mandat, kdo bo sedel v občinskem svetu?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več