28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Občini Šentjur in Dobje s starima županoma

Šentjur, 18. november 2018 – Ob 19. uri so se po državi zaprla volišča, na katerih izbiramo župane, občinske svetnike in svetnike krajevnih, mestnih ter četrtnih skupnosti v 212 občinah. V Šentjurju se je za župansko mesto potegovalo pet kandidatov, poleg aktualnega župana mag. Marka Diacija (GOŠ) še Janez Jenšterle (SMC), mag. Vincenc Frece (SD), Mihaela Rožej (SLS) in mag. Mojca Inkret (SDS). V Občini Dobje je izid že znan, saj aktualni župan Franc Leskovšek (SLS) ni imel protikandidata, kar pomeni, da mu k izvolitvi pomaga že en sam glas.

Po še neuradnih podatkih Državne volilne komisije je v Šentjurju z veliko večino zmagal stari župan mag. Marko Diaci. Prejel je kar 77,76 % glasov oziroma zanj je glasovalo 6,295 občanov. Mag. Mojca Inkret (SDS) je prejela 1.033 glasov oz. 12,76 %, Janez Jenšterle (SMC) je prejel 376 glasov oz. 4,64 %, Mihaela Rožej (SLS) 245 glasov oz. 3,03 % in mag. Vincenc Frece (SD) 146 glasov oz. 1,80 % vseh glasov.

Prav tako je županu mag. Marku Diaciju in njegovi Županovi listi – Gibanje za občino Šentjur uspelo osvojiti kar 13 mest, kar v 26-članskem občinskem svetu predstavlja polovico glasov. Ostalo polovico glasov sestavljajo politične stranke. Boljše rezultate kot pred 4 leti so dosegle SDS, ki ji je volilno telo namenilo iz 5 – 6 sedežev, SMC je svoj rezultat razpolovila – iz 4 na 2, Desus je iz 2 sedežev ohranil le enega, SLS iz treh tudi samo enega. NSi, ki je v prejšnjem mandatu imela enega svetnika je svojo pozicijo ohranila, novinec v občinskem svetu Šentjur pa je Slovenska nacioanlna stranka z enim mestom. Enega svetnika je ohranila tudi SD. Kdo so novi – stari obrazi v občinskem svetu v Šentjurju pa bomo morali počakati do objave končnih rezultatov.

V Dobju je 141 glasov prejel Franc Leskovšek in podaljšal svoj mandat še za štiri leta. Občinski svet v Dobju bodo sestavljali mag. Natalija Plemenitaš Fuchs (SD), Franci Leskovšek ml. (SLS), mag. Božo Žibret (NSi), Branko Uduč (SLS), Peter Frece (SLS), David Salobir (SDS). Za zadnje sedmo mesto pa bo po odločal žreb med Karlom Čadejem (SD) in Mileno Gradič (SDS), ker sta oba prejela identično število glasov – 136. Če bo do žreba res prišlo, bodo povedale glasovnice iz tujine, ki bodo prispele v prihodnjih dneh.

Po poročanju Državne volilne komisije je bila volilna udeležba v Šentjurju 50,74 %, v Dobju pa 41,63 %.

(Jure Godler in ViP; infografika ViP)

Sorodne novice

Podprli vsa referendumska vprašanja razen evtanazije

Jure Godler

Čistilna akcija v Dobju

Tjaša Ferlež

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP

Župan sprejel šentjurske zlate maturante

Jure Godler

Kulturno srce Dobja odprlo svoja vrata

Jure Godler

Evidentiranih je preko 120 plazov, ki čakajo sanacijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več