17.4 C
Šentjur pri Celju
24/03/2023
sentjur.net

Srbske buče povezujejo narode

Predstavniki Ljudske univerze Šentjur so minuli vikend obiskali prijatelje v Kikindi in se udeležili njihove vsakoletne mednarodne prireditve »Dani ludaje u Kikindi«. Na njej okoliški kmetje prikažejo svoj pridelek buč, prireditev pa spremljajo še številni etnološki, kulturni, pa tudi športni dogodki. Na prireditvi, na kateri nagradijo najdaljše in najtežje buče, so razstavljeni in ponujeni tudi ostali izdelki iz kmetijstva in kulinarike. V času prireditve vse mesto živi z dogodkom, na vsakem koraku je čutiti veselje in ponos ob razstavljenih stojnicah.

Tudi Ljudska univerza Šentjur je imela svojo stojnico v vrsti mednarodnih stojnic in na njej slovenske dobrote, ki so jih prispevali posamezniki iz Šentjurja in okolice. Lepo okrašena in bogato založena stojnica je bila privlačna za številne obiskovalce iz Kikinde in tudi tujine, saj so bile na njej vsem na voljo okusne jedi za pokušino. Vsi so pohvalili doma pečene dobrote – potico, pršjačo, pecivo, kruh in seveda domače salame.  Na stojnici so bili tudi izdelki čebelarja ter seveda domače rdeče in belo vino.

Delegacija Ljudske univerze se je srečala s predsednikom občine Kikinda  Ilijem Vojinovićem, kjer so v neformalnem razgovoru spregovorili o nadaljnjem sodelovanju na vseh področjih. Pogovori so se nato nadaljevali v Regionalnem centru za izobraževanje, kjer je bilo srečanje s predstavniki izobraževalnih zavodov Kikinde.  Sledilo je gostovanje na tamkajšnjem radiu Kikinda in na televiziji.

V  popoldanskem programu prireditve je ob razglasitvi zmagovalca za največjo bučo na glavni oder stopila tudi direktorica Ljudske univerze Šentjur Jelka Godec kot predstavnica evropskega dela prireditve in skupaj z voditeljem, prirediteljem in predstavnico Poljske spregovorila o začetkih sodelovanja in novih vtisih.

Vsakoletni obisk te prireditve je stkal pristne prijateljske vezi med Šentjurjem in Kikindo, zato so tudi letos predstavniki Kikinde povabljeni na podobno prireditev Bučn’ce, ki bo to soboto v Šentjurju. (JZ)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več