25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Srečanje ljudskih pevcev in godcev in ljudske pripovedke

Šentjur, 26. 8. 2018 – Poletje se počasi umika v september in z njimi tudi letošnje prireditve Šentjurskega poletja. Muhasto vreme pa je že prekrižalo načrte organizatorjem, ki so želeli nekatere prireditve izvesti na prostem. Tako je tudi srečanje Lipa zelenela je namesto pod lipo v Ipavčevem vrtu v Zgornjem trgu potekalo v Ipavčevem kulturnem centru. Menjava lokacije pa ni zmedla obiskovalcev, da bi opustili namero obiskati srečanje ljudskih pevcev in godcev. Z zanimanjem so spremljali nastope Ljudskih pevcev s Prevorja, Jesenskega cvetja, Paridolskih korenin in godcev Franca PevcaDraga Žekarja in Bogdana Vodeba, Godcev MFS Lintvar ter Paridolskih godcev Vikija Novaka in Denisa Lenarta.

Ljudsko petje in igranje na ljudske inštrumente je velikokrat spremljalo tudi pripovedovanje zgodb in pripovedk. Organizator prireditve, OI JSKD Šentjur, je zato k sodelovanju povabil članico Lutkovnega gledališča Fru Fru iz Ljubljane Ano Špik, ki je nastope skupin povezala v lep šopek slovenskega ljudskega izročila. Obiskovalci so idejo srečanja ljudske glasbe in pripovedništva sprejeli z navdušenjem in ob odhodu iz dvorane smo slišali tudi razmišljanja nekaterih poslušalcev, da so se tega dne vrnili v čase svojega otroštva.

Ohranjanje slovenskega ljudskega izročila na področju glasbe je ena izmed pomembnih nalog Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, zato se po vsej Sloveniji vrstijo podobna srečanja, ki jih spremljajo tudi strokovnjaki s področja etnomuzikologije. Na prireditev v IKC je prišla dr. Urša Šivic in po koncertu ni skrivala zadovoljstva tako nad nastopajočimi kot tudi nad izvedbo celotnega dogodka. Predstavnica organizatorja Anita Koleša pa nas je spomnila še na pomemben datum: 20. 8. 2018 je minilo 110 let, odkar nas je zapustil dr. Gustav Ipavec. Tudi šentjurski skladatelj je v zakladnico slovenske glasbe prispeval pesmi, ki so nekaj desetletij po njegovi smrti že ponarodele. Šentjurčani pa moramo poskrbeti, da se bo ohranil spomin na avtorja pesmi: Kje so tiste rožice, Planinska roža, Slovenec sem, Domovini …, ki so nastale tukaj, pri nas, v Zgornjem trgu, za klavirjem dr. Gustava Ipavca. (Foto: Peter Zbačnik)

Sorodne novice

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več