12.5 C
Šentjur pri Celju
14/06/2024
sentjur.net

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Šentjur, 19. 5. 2024 – Zborovska območna srečanja so tradicionalni dogodek, kjer svoje letno delovanje predstavijo pevske skupine. Pred leti pa je organizatorica srečanja, vodja izpostave JSKD Šentjur Anita Koleša, ločila zborovska srečanja in srečanja malih vokalnih skupin. Šlo je predvsem za logistično ločitev, saj je število vokalnih skupin bilo v porastu in skupna revija je postala vedno daljša. Danes pri nas delujejo le še tri odrasle vokalne skupine – 7 de’ci, Glasovir in Jakobčani. Letos na reviji ni bilo Kresnic, ki že nekaj časa neuspešno iščejo umetniško vodjo.

Vsako leto se vokalnim skupinam iz občine Šentjur pridružijo še gostje iz drugih občin, letos so to pevke iz Hrastnika, Vokalna skupina Herojke. Uvedli pa so tudi novost – k sodelovanju je Koleševa kot goste povabila še podmladek – Vokalno skupino Terca iz OŠ Franja Malgaja Šentjur. Vokalne skupine pa je poslušala tudi strokovna ocenjevalka, ki je letos bila Katja Gruber, dolgoletna zborovodkinja in skladateljica. Izkazala se je predvsem na področju otroške in mladinske zborovske glasbe, že vrsto let pa sodeluje kot članica umetniškega sveta državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi.

“Glasba ima v šentjurski skupnosti že stoletja poseben pomen. Spomnimo se slavne rodbine skladateljev Ipavcev, ki so s svojo glasbo zaznamovali slovensko glasbeno zgodovino. Njihove skladbe so odmevale in še vedno odmevajo po domovih, cerkvah in koncertnih dvoranah, povezujejo ljudi in ohranjano kulturno dediščino,” je uvodoma povedala povezovalka programa Barbara Gradič Oset. V dvorani Glasbene šole Šentjur so tako poslušalci slišali vokalne skupine, ki so prepevale od tradicionalnih ljudskih pesmi pa vse do sodobnih skladb. Vsaka skupina ima svoj poseben slog in energijo, ki bo pevski večer Ko ulega mrak se po vasi naredila zanimiv in poseben. Po koncu srečanja pa so se pevci in pevke še podružili pred Galerijo Zgornji trg, kjer so jih organizatorji še pogostili. (Jure Godler, foto: Urška Godler)

Sorodne novice

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

V domu starejših družno prepevali stare slovenske pesmi

Jure Godler

Ponovno obudili revijo narodno-zabavnih ansamblov

Tjaša Ferlež

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let? Res? Toliko je že?

Jure Godler

Jakobčani osvajali z ljubezenskimi skladbami

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več