20.9 C
Šentjur pri Celju
01/06/2023
sentjur.net

Srečanje pod Bohorjem s predizborom za Pohorsko coklo

Pohorska cokla je mednarodno tekmovanje, kjer se pokažejo harmonikarji vseh starostnih skupin, ki igrajo na diatonično harmoniko.  Strokovno komisijo so sestavljali štirje znani glasbeniki, umetniki na tem področju. To so: profesor glasbene pedagogike Franci Kolar in Matej Romih ter znani harmonikaš, domačin Jernej Brilej, ter kot predstavnik tega pred izbora tekmovanja pohorska cokla Gojko Jevšenak.

PD Zarja Šentvid  je v nedeljo, 23. junija, v Šentvidu pri Planini, ob lepem sončnem vremenu, pripravilo prvo srečanje pod Bohorjem. Predizbor za Pohorsko coklo so v Šentvidu organizirali  že tretjič. Najboljši je na koncu prejel pokal z nazivom ”Naj harmonikar pod Bohorjem 2013”. Pravila ocenjevanja strokovne komisije so v prvi vrsti bila ritem, melodija in sama harmonija, sledile so jim: virtuoznost, spretnost, tehnična dovršenost ter interpretacija izvedbe, kot zadnja, tretja točka so se ocenjevali izbor programa, zahtevnost skladb in sam vzgled nastopa. To so le osnovne točke, po katerih je strokovna komisija izbrala kandidate za v naslednji krog. Tako so se v poznih popoldanskih urah predstavili harmonikarji na “frajtonarici” in se poskušali uvrstiti na finale izbora za “pohorsko coklo” na Resniku. Letos se je prijavilo le 8 tekmovalcev. Med njimi se je na predizbor prijavilo samo eno dekle.

Od najstarejšega do najmlajšega

Prvi je nastopil najstarejši Alojz Murgel, ki nam je zaigral dve skladbi: Avsenik – Iz Bohinja in od Lojzeta Slaka – Deželica sonca in grozdja. Naslednja kandidatka je bila Sandra Murgel, ki nam je zaigrala skladbo Tonija Sotoška – Venček pivskih in Proti brusnicam. Tretji po vrsti je bil Sven Pušnik, ki je bil lepo oblečen v narodno nošo ter nam zaigral skladbi Lepe sanje, sanje najine in V galopu. Domačin Rok Gračner, četrti po vrsti, se je predstavil s skladbama Ti nisi taka od Modrijanov in Poštar. Peti po vrsti je bil Martin Luskar, ki si je prav tako nadel narodno nošo in nam zaigral Slovenija, od kod lepote tvoje ter Kar naprej. Šesti, prav tako domačin, Aljaž Koprivc se nam je predstavil s skladbama Ko harmonika zapoje in Kiss me. Predzadnji je bil Kevin Poredoš, ki nam je zaigral Ob Slivniškem jezeru in Na vasi. Zadnji tekmovalec je bil Boštjan Planko, ki se nam je predstavil s skladbama Valček za Tjašo in Stari časi.

Pred čakanjem rezultatov strokovne komisije so na obisk povabili tudi mladinsko folklorno skupino Lintvar iz Šentjurja, ki nam je predstavila nekaj svojih plesnih točk. Rezultate predizbora za polfinale pohorska cokla je napovedal strokovni vodja Gojko Jevšenak. Uvrstili so se Sandra Murgel, Boštjan Planko, Kevin Poredoš, Martin Luskar, Sven Pušnik, Aljaž Koprivc, Rok Gračner in Alojz Murgel. Vsi od naštetih so se uvrstili v nadaljnje tekmovanje, ki bo 27. Julija na Resniku. Pokal z nazivom ”Naj harmonikar pod Bohorjem 2013”  je prejela edina predstavnica ženskega spola – Sandra Murgel, ki prihaja iz Novega mesta, natančneje iz Otočca. Na koncu je zaigrala še dve skladbi.

Za zaključek je sledilo še skupinsko fotografiranje vseh nastopajočih ter strokovne komisije. Za vse ljubitelje, željne dobre glasbe in plesa, je poskrbel hišni ansambel PD Zarja pod vodstvom Mateja Romiha. (V. A.)

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več