19.8 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Sveti Štefan: Srečanje učiteljev in ravnateljev

Sveti Štefan, 22. 9. 2018 – Minilo je že 60 let, odkar so prestopili jubilejni učitelji šolski prag stare osnovne šole na Svetem Štefanu (kot se je takrat imenoval na Vinskem Vrhu pri Slivnici). Za njih je bila to prva učiteljska preizkušnja. Tuji kraj, nepoznani učenci, daleč od doma, saj so prihajali iz širne Slovenije. Šola je bila postavljena v letih 1907 do 1909, ko je bila otvoritev šole. Postaviti jo je dala avstroogrska oblast oz. cesar Franc Jožef. Leta 1944 so jo partizani požgali, da bi preprečili Nemcem poučevanje nemškega jezika. Po letu 1945 so šolo ponovno obnovili. Naredili so novo streho in dozidali kukerle.

Šolo je leta 1974 prizadel potres. Zaščitili so jo s podporniki, saj so morali v njej poučevati do izgradnje nove šole na novi lokaciji. Občina Šmarje pri Jelšah je leta 1981 sklenila pogodbo o brezplačnem prenosu pravice uporabe na nepremičninah v družbeni lasti na tekstilno tovarno Prebold, kjer je bila šivalnica nogavic in je zaposlovala 65 delavk, ki se še danes rade pohvalijo, da so v njej pridelale polovico delovne dobe. Kmalu je tovarna šla v stečaj in šolo je kupilo podjetje Strikan. Šole ni obnavljal nihče, tako je začela razpadati. Lastnik je ni mogel prodati in je razmišljal, da jo poruši.

Prenovila šolo

Nekdanja učenca te šole Ana Šolinc (roj. Recko) in njen mož Marjan Šolinc sta hodila mimo in opazovala to klavrno propadanje nekoč tako lepega objekta. Ko sta izvedela, da se prodaja, sta leta 2014 kupila – podjetje Hekos d.o.o.. Začela sta jo prenavljati. Najprej streho, okna in počasi uredila tudi notranjost šole, v kleti šole naredila kmečko peč za peko kruha.

Danes ne skrivata veselja in zadovoljstva, saj sta šolo rešila pred propadom. Plane imata velike. V prven načrtu je bilo zbrati učitelje in ravnatelje, ki so poučevali na tej šoli od 1958 do 1975 leta. »Moram priznati, da je bilo zelo naporno najti vse, posebno učiteljice, ki so se med tem poročile. A z velikim naporom, predvsem pa veliko željo po ponovnem snidenju, nam je uspelo,« pove Šolinčeva. 

Nekateri se niso videli že 40 let

Srečanje je bilo zelo ganljivo, saj se nekateri niso videli več kot 40 let. V razredu jih je pričakala razstava fotografij učencev, sliki Franca Jožefa in Josipa Broza TITA.

Prisotne učiteljice Marica Male (roj. Novak), Marta Bučar (Sinkovič), Marjana Tanšek (Prezl), Tatjana Vrabl, Anica Ožir (Kramer), učitelj Franc Pipan. Od leta 1959 do 1966 je bil ravnatelj Franček Drobne, žena Milica učiteljica, od 1966 do leta 1972 je bil ravnatelj Vlado Deželak, žena Anica učiteljica. Po letu 1972 do 1975 je ravnateljevanje prevzela Dragica Šega (Horvatič). Vabljeni so bili tudi Janko Rednak, Slavica Čoklc (Rems), Justika Strnad (Vrešak), ki so jih zelo pogrešali na srečanju.

Kot gosti so bili prisotni vodja podružnične OŠ Sveti Štefan Silva Ketiš, podžupanja občine Šmarje pri Jelšah Maja Špes, Fric Čoklc, nekdanji dolgoletni tajnik krajevne skupnosti (KS), Jakob Romih, nekdanji predsednik KS. Za dobro voljo so poskrbeli Štefanski fantje, Mirko Bevc na harmoniki in Jože Belej na klarinetu.

»Srečna sva, da sva uspela rešiti tako lepo stavbo gotovega propada in ji vdahniti nov namen. Vesela sva bila vseh prisotnih na sobotnem druženju in vseh pozitivnih odzivov, ki sva jih bila deležna. Zahvaljujeva se za prijetne urice, ki so jih bili pripravljeni preživeti z nama. Hvala vsem, ki so pomagali pri pripravi in sami izvedbi srečanja. Za naslednje srečanje pa želiva pridobiti še naslove tistih, ki jih mogoče do tega snidenja nisva uspela najti, da bi bilo naslednje srečanje še bolj popolno,« se je zahvalila Šolinčeva. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, osebni arhiv Ana Šolinc)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Pohod po poteh osmice Sveti Štefan

Jure Godler

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let? Res? Toliko je že?

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več