28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Štajerski val upihnil 70 svečk

Šentjur, 1. maj 2023 – Letošnji prvi maj ni minil le kot praznik dela, temveč tudi v znamenju 70. obletnice začetka oddajanja radia Štajerski val. Prvi radijski signali so se namreč iz takratnega Radia ljudske tehnike oglasili prav 1. maja 1953, danes pa Štajerski val velja za najstarejši regionalni radio v državi.

Ob visoki obletnici so radijci na stežaj odprli vrata svoje radijske postaje, ki že dobro desetletje domuje na Drofenikovi ulici v Šentjurju. K nam se je preselila iz Šmarja pri Jelšah, kjer je zaradi svoje lokalne vpetosti pri ljudeh tudi posvojila ime sosednje občine. Na obisk ob dnevu odprtih vrat so prišli številni vedoželjni obiskovalci, ki jih je zanimalo, kdo je na drugi strani radijskega sprejemnika, prav tako mnogi nekdanji in trenutni sodelavci radia. Med slednjimi je tudi kar nekaj naših občanov, če naštejemo le voditelje Davorja Pušnika, Jasmino Levičar in Andrejo Kukovič.

Pestra in večkrat tudi turbulentna zgodovina Štajerskega vala se je začela kot ideja treh idejnih očetov – Jožeta Plemenitaša, Jožeta Jakoša in Jožeta Gojtana. Prva potrebna oprema za oddajanje je bila plod dela njihovih rok in iznajdljivosti; prvi oddajnik je bil denimo izdelan kar iz delov odsluženega letala. V sprejemnem prostoru je tako tudi razstavljena ena izmed mešalnih miz, ki so jih radijci v preteklosti izdelali sami. Radio je skozi leta pridobival na širokem krogu poslušalcev in kmalu postal eden od primarnih virov informacij za široko področje Šmarskega, Šentjurskega in Konjiškega. To tradicijo se trudijo prenašati naprej, pravi programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković, in dodaja: “Tudi sedanji radijci želimo dodati košček v mozaik radijske zgodovine in radio razvijamo v skladu z najnovejšimi medijskimi trendi. Kljub temu ostajamo tesno povezani s svojim primarnim okoljem.” V letošnjem letu so svoje oddajanje razširili s pomočjo digitalne tehnologije DAB+, s katero so dostopni po celotni vzhodni Sloveniji.

Radijsko slavje se z današnjim dnem ne konča, za preostanek leta namreč napovedujejo številne dogodke, praznovanja in druženja.

Sorodne novice

Iskra leta je postala izjava o celiakiji

Jure Godler

Večer s prijatelji – 36. Štajerski valček odzvenel v Podčetrtku

Jure Godler

Šentjur je žural na ŠentjurFESTu

Jure Godler

Na Afroditinem teku tudi pohod in vozičkanje

Jure Godler

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

ViP

Iskra leta: Potrebujemo reševalni helikopter

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več