18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

Šmarje pri Jelšah, 10. maj 2023 – Radio Štajerski val smo Šentjurčani že močno vzeli za svojega, že dobro desetletje namreč oddaja iz našega mesta. A zgodba radia se je začela v Šmarju pri Jelšah, kjer so prejšnji teden z zdajšnjimi in nekdanjimi sodelavci ter poslovnimi partnerji proslavili visok jubilej.

Dobro znana je že zgodba o treh Jožetih – Jožetu Plemenitašu, Jožetu Gojtanu in Jožetu Jakošu – ki so z veliko mero lastnega angažmaja takrat pognali Radio ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah. Šlo je za tiste čase nadvse smelo idejo. Trije Jožeti so prvo potrebno opremo izdelali sami. Prva mešalna miza, ki jo Štajerski val zdaj hrani v svojem preddverju, so izdelali kar iz pisalne mize takratnega šmarskega župana. Prvi radijski signali so iz oddajnika na šmarski župnijski cerkvi vzvalovali 1. maja 1953. Iz sprejemnikov se je zaslišala puntarska pesem »Le vkup, le vkup, uboga gmajna,« ki je kar lep čas ostala prepoznaven radijski avizo. V prvih letih so Radio ljudske tehnike zaznamovale predvsem radijske čestitke in pozdravi, ki so jih predvajali ob nedeljah, prepoznaven del propoznaven segment programa pa so še danes.

Že dobro je znana zgodba, kako so kmalu po začetku oddajanja radia takratne oblasti prepovedale oddajanje programa in celo zapečatile vhod takratnih radijskih prostorov. Iznajdljivi radijci se s tem niso sprijaznili in preko njegove sestrične, živeče na Kozjanskem, navezali stik z Josipom Brozom Titom. Osebno so ga šli v Beograd prosit za pomoč. Vrnili so se s Titovim sporočilom "Ima, da svira!" Vrata radia so bila kmalu spet odpečatena, radio pa od takrat ni utihnil.

Že takrat so Radio ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah poslušali tudi občani Šentjurja. Leta 1965 takratna Občina Šentjur pri Celju z Občino Slovenske Konjice tudi uradno pristopi k projektu, s čimer postaja dobi prvega zaposlenega. Radio postane Radio Šmarje pri Jelšah, ime obdrži do leta 1993, ko postane Štajerski val. Kljub novemu imenu je v zavesti poslušalcev ostal zasidran kot Radio Šmarje pri Jelšah, zato je bila tudi selitev radijske postaje v Šentjur leta 2010 precej čustvena. Takrat je lastnik in direktor radia postal šentjurski podjetnik Roman Moškotevc, sicer lastnik podjetja Ahac. Štajerski val še vedno ostaja ena redkih radijskih postaj v okolici, ki deluje samostojno.

Praznovali z legendami

Visoko obletnico, ki Štajerski val dela tudi najstarejši slovenski regionalni radio, so radijci proslavi tam, kjer se je vse začelo – v Šmarju pri Jelšah. V tamkajšnjem kulturnem domu, kjer je radio bival pred selitvijo v Šentjur, so se sprehodili skozi zgodovino in pogumno pogledali v prihodnost, pri slavju pa so se jim pridružili številni sodelavci, tudi nekdanji, prav tako številni poslovni sopotniki.

Roman Moškotevc je pred zbranimi uvodoma poudaril, da je radio medij, ki bo preživel. Tudi Štajerski val se trudi zasledovati vse tehnološke trende sodobnosti: »Radio je bil, ko mene še ni bilo, radio je in radio bo. V to sem prepričan. Doživel je mnogo preobrazb, mnogo jih še bo. Naš radio ne bo utihnil, tako kot tudi ostali ne. Ljudje radi poslušamo radio v vseh življenjskih obdobjih. Poslušamo pa ga tudi takrat, ko sploh ne vemo, da ga poslušamo, ampak nam igra nekje v ozadju.« Ravno ob letošnji obletnici so se radijci razveselili verjetno najpomembnejše tehnične nadgradnje v zadnjih letih – od novega leta namreč Štajerski val oddaja tudi preko digitalnega signala DAB+, kar mu omogoča slišanost po skoraj celotnem vzhodu države, radijski signali pa ne klonejo niti v trojanskih tunelih.

Nekdanja direktorica radia Mimica Kidrič, zdajšnji direktor in lastnik Roman Moškotevc ter programska direktorica Greta Kokot Rajković

Na tehnično naprednost je spomnila tudi programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković, a da poslanstvo radijskega ustvarjanja kljub temu ostaja tesno povezano z ljudmi: “Naše osnovno poslanstvo so še vedno odgovorno, verodostojno informiranje, zabava in prijetna družba. Radio ostaja naš zvesti spremljevalec, tako doma kot v avtomobilu, v času počitka in ob delu, ko smo v družbi in ko smo sami.” Ob tem je Kokot Rajkovićeva, ki je zadnja leta tudi sama Šentjurčanka, spomnila na čas nedavne epidemije novega koronavirusa, ko je bil radio marsikomu edina družba.

Štajerski val poslušala tudi ministrica

Tekom programa so se aktualni radijci, med katerimi je tudi lepo število občanov Šentjurja, v bogato nabirko radijskih zgodb ozrli s svojimi radijskimi legendami, precej jih je bilo prisotnih tudi v publiki. S Štajerskim valom je odraščala tudi aktualna ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je s svojim obiskom počastila radijsko slavje. Področje medijev v Sloveniji namreč spada prav pod pristojnost ministrstva za kulturo. V pogovoru z urednico informativnega programa Štajerskega vala Anjo Deučman je ministrica poudarila nenadomestljivo vlogo lokalnih medijev: “Ob tem, da se ukvarjajo z lokalnimi novicami, tudi tistimi, ki v nacionalnih medijih morda niso toliko prisotne, je ključno, da dajo tudi vpogled na nacionalne in mednarodne dogodke iz lokalnega vidika. Hkrati so absolutno eni izmed prvih v vrsti zagotavljanja ustavne pravice obveščanja. To, da si obveščen o svojem dogajanju, da lahko vidiš, čutiš, kaj delajo tvoji kolegi, prijatelji, znanci in sokrajani, kaj se dogaja v tvoji lokalni skupnosti, je pravzaprav tista nujnost, ki nas ohranja kot skupnost.” Ob tem je ministrica dodala, da so lokalni mediji ključni za razvoj demokracije in lokalnih skupnosti.

Slavje se nadaljuje

Za glasbeni program slavnostne akademije je poskrbel Policijski orkester pod vodstvom Nejca Bečana. Ob njem sta nastopili tudi znani slovenski pevki Nina Pušlar in Nuša Derenda. Pušlarjeva je s Štajerskim valom še nekoliko tesneje povezana, saj jo lahko slišimo v radijskih avizih.

Štajerski val je praznovanju visokega jubileja posvetil celotno letošnje leto, ko bodo izvedli številne tradicionalne in jubilejne dogodke. Že kmalu se obeta tradicionalni Afroditin tek v Rogaški Slatini, 16. junija pa Šmarska noč v Šmarju pri Jelšah, kjer bodo dolgo v noč praznovali z Alfijem Nipičem, skupino Mi2, Poskočnimi muzikanti, kvartetom Pušeljc in ansamblom Stil. 27. oktobra se v Podčetrtku obeta zabavno-glasbena prireditev Večer s prijatelji. Septembra pa se praznična karavana ustavi tudi v Šentjurju – 22. septembra se vrača ŠentjurFest, ki je lani pokal po šivih.

Sorodne novice

Iskra leta je postala izjava o celiakiji

Jure Godler

Večer s prijatelji – 36. Štajerski valček odzvenel v Podčetrtku

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

Asta Vrečko nova vodja Levice

ViP

Na Afroditinem teku tudi pohod in vozičkanje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več