20.5 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Šentjur, 27. 9. 2019 – V petek popoldan so se v Planinski dom na Resevni zatekli pohodniki, ki so se poskrili pred neurjem, ki je zajelo Šentjur. V neposredno bližino planinskega doma pa je nekaj čez 16. uro udarila strela. Zaradi udara strele je začel goreti gozd na vzhodu in del stavbe. Med pohodniki, ki so se zatekli na suho, pa je večje število poškodovanih. Nekako tako se je glasil scenarij za izvedbo gasilske vaje Planinski dom Resevna 2019, ki so jo pripravili v PGD Šentjur.

Šentjurski gasilci so do vrha prispeli v nekaj minutah, žal pa je za njimi plaz poškodoval cesto na šentjurskega očaka. Zato so morali vodo za gašenje gozda in doma vleči iz cistern, ki so bile parkirane na jasi, nekaj sto metrov nižje. Poškodovanega pohodnika so spustili v dolino s pomočjo vrvne tehnike.

S tem pa so naši gasilci izpostavili kar nekaj težav, ki bi jih imeli pri morebitni intervenciji na Resevni. Med drugim je največji problem predstavljalo ravno pomanjkanje vode na Resevni. Vodo že nekaj časa v rezervoar polnijo ravno šentjurski gasilci. Zaradi dolge razdalje črpanja vode pa je tlak v ceveh padel z 11 barov na 1,5, kar bi bilo še dovolj za gašenje. Prav tako predstavlja težavo tudi za gasilske avtomobile težak dostop.

Gasilsko vajo je nazoroval tudi poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok. Kljub nekaj težavam, ki so se pojavile med samo vajo (počena cev za vodo), je bil poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš s prikazanim znanjem zadovoljen. Na vaji so sodelovali tudi gasilci PGD Slivnica pri Celju in PGD Kalobje. Po končani vaji so šentjurski planinci naše gasilce tudi pogostili. (Jure Godler, video: Denis Kukovič)

Sorodne novice

Šentjurski gasilci na Velikem gasilskem izzivu

Jure Godler

V Primožu ponovno zagorelo na istem mestu

Tjaša Ferlež

Zagorelo v gozdu na Primožu pri Šentjurju

Jure Godler

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

#koronaintervju št. 7 – Damjana Čakš, predsednica šentjurskih gasilcev

Jure Godler

Šentjurski gasilci podpisali pogodbo za novo gasilsko vozilo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več