21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Svečana akademija Mestne skupnosti v ritmih dixielanda

Šentjur, 23. 4. 2015 – Otvoritveni akt Šentjurjevega je že dve leti svečana akademija Mestne skupnosti Šentjur, ki nosi večinsko breme te največje turistične prireditve pri nas. Nekaj čez petdeset zbranih v IKC je po uvodu, v katerem je MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur zapel himno mesta Šentjur – Slovenec sem, nagovoril Jure Raztočnik, predsednik sveta MSŠ. “Oktobra bo minilo 25 let od razglasitve Šentjurja za mesto, v teh letih pa se je veliko spremenilo, na bolje in tudi na slabše,” je povedal predsednik sveta. S slabim je mislil predvsem na propad največjih zaposlovalcev v Šentjurju in povečan promet skozi mesto. Izpostavil je tudi želje vseh meščanov, da bi bilo mesto prijazno do prebivalcev in privlačno za ostale obiskovalce. Naštel je tudi nekaj pomembnih pridobitev, pa tudi želja, ki so jih zbrali na zborih četrti. Na svečani akademiji je skupaj s predsednikom komisije za nagrade in priznanja Brankom Osetom podelil tudi priznanja MSŠ. Priznanje z denarno nagrado je prejela zlata maturantka Katja Vončina, listini MS Šentjur pa sta prejela Alojz Oblak in Martin Čater. Za kulturno poživitev in smeh pa so tokrat poskrbeli člani celjskega Dixieland ansambla.

OBRAZLOŽITVI LISTIN:

Alojz Oblak izhaja iz družine s šestnajstimi otroki, ki je stanovala na nemirnem območju na meji med takratno Kraljevino Jugoslavijo in Republiko Italijo. Državna meja je šla točno čez  Oblakovo hišo, kar je starša tako vznemirjalo, da sta hišo prodala in se preselila na Štajersko, natančneje v Šentjur. Otroci so rasli in si počasi začeli služiti kruh, med njimi tudi Lojze. Z življenjsko sopotnico Milico sta ustvarila topel dom zase in za svoje tri sinove ter dve hčeri. Ker je bila kmetija majhna, je Lojze najemal tudi površine, ki so bile v občinski lasti, s čimer je prispeval k lepšemu izgledu in urejenosti javnih površin. Lojze je bil rojen v družino s krščanskimi koreninami, zato mu ni bilo vseeno, kaj se dogaja v njegovi fari. Veliko let je bil cerkveni ključar v cerkvi sv. Rozalija. Cerkvi pripada kaplanija, ki je bila pred leti skoraj podrtija. Lojzetu je ob pomoči sina Petra in Jožeta Klajnška uspelo adaptirati stavbo in ji ponovno nadeti svež izgled, seveda vse to proti plačilu. Po svoje je prispeval tudi v vojni za samostojno Slovenijo, ko je na njegovem gospodarskem poslopju svoj štab imela takratna Teritorialna obramba, za kar je bil s strani Slovenske vojske tudi nagrajen. »Poštenjak, kot je gospod Lojze, so lahko za zgled vsem ostalim, zato mu želimo še veliko zdravja in mu čestitamo,« je zapisala skupina občanov s Pešnice, ki je Lojzeta predlagala za prejem priznanja Mestne skupnosti Šentjur.

Šentjurčan Martin Čater je svoj izredni likovni talent kazal že v osnovni šoli, kar je opazil njegov likovni pedagog Ivo Brodej. V likovni svet je Martina popeljala njegova babica Pavla, ki je bila sama skriti talent risanja. Pod mentorstvom Iva Brodeja je v letu 1983/84 dobil priznanje UNICEF-a, in sicer iz Indije od Radživa Gandhija. Leta 1999 sta Martin Čater in Ivo Brodej ustanovila Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur. Martin je bil kar osem let predsednik društva in ga vodil z veliko požrtvovalnostjo. Veliko prostega časa in prostovoljnega dela je namenil društvu, uredil prostore društva ter pripravil in postavil številne likovne razstave – tako članov društva kot tudi razstave drugih društev ter posameznih zelo uspešnih umetnikov. Sodeloval je na številnih likovnih delavnicah, tekmovanjih, kjer je zastopal barve naše občine in društva. Veteran vojne za Slovenijo Martin Čater ima svoj rojstni kraj zelo rad in z velikim zanimanjem gleda na njegovo zgodovino. Trenutno ima največjo zbirko razglednic Šentjurja, katerih število se povzpne čez 140. Leta 2009 je naredil prvo razstavo razglednic z naslovom Šentjur nekoč in danes, leta 2011 pa ji je sledila druga. Njegova velika želja je, da bi nekoč izdal monografijo mesta Šentjur na starih razglednicah. Člani društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur menijo, da si za svoje delo in prizadevnost zasluži priznanje Mestne skupnosti Rifnik Šentjur , saj v sklopu svojih aktivnosti s srcem in dušo predstavlja in promovira mesto Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

25. obletnica delovanja DLU Rifnik Šentjur

Urša Kajba

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

Mala občina s pestrimi talenti

Tjaša Ferlež

Predsednik ZKD Slovenije na okrogli mizi o kulturi

Jure Godler

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Tudi Šentjurčani na pomoč Petrinji

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več