28 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Šentjur, 3. 12. 2020 – Na današnji dan se je pred 220-timi leti rodil dr. France Prešeren, slovenski najbolj priznani pesnik. Na ta dan je Ministrstvo na kulturo pred 20-timi leti prvič podalo pobudo za kulturni praznik, kjer vabijo na dneve odprtih vrat številnih kulturnih ustanov. Dan so poimenovali Ta veseli dan. Na letošnjo obletnico pa so vrata zaradi številnih kulturnih hiš zaradi ukrepov za preprečevanje okužb z koronavirosum ostala zaprta. Nekatere kulturne ustanove so najbolj pripadnim kulturnikom pripravile virtualne oglede razstav in tako na drugačen način počasi zaključile leto, ki so ga zaznamovale številne odpovedi kulturnih dogodkov.

Nekateri kulturniki se ne dajo

Tudi v Šentjurju so številna kulturna društva, kjer sodeluje večje število amaterskih kulturnikov, prekinila vaje in nastope. Kulturni premor so izkoristili tisti najprilagodlivejši, ki so hitreje od vseh absorbirali nove tehnologije in prijeme. Takšna svetla primera sta bila Tom in Edith Costo iz Epik Teatra ter fantje Vokalne skupine 7 de’ci iz Kulturnega društva A Vista. Oboji so se v kulturnem mrku izkazali z različnimi projekti. Trud obeh je prepoznala Zveza kulturnih društev Šentjur, ki vsako leto na Ta veseli dan kulture podeli tudi kulturna priznanja za uspehe na kulturnem področju aktivnim posameznikom in društvom. Odločitev o vsakoletnih prejemnikih sprejme upravni odbor ZKD Šentjur in letos so prejemniki tisti, ki so se na še posebej inovativen način soočili z okrnjenimi možnostmi delovanja v kulturi.

Predsednica ZKD Šentjur, Marija Rataj

Vokalna skupina 7 de’ci

Vokalna skupina 7 de’ci je letos redno vadila in korepetitirala upoštevajoč vse ukrepe, v prvem valu s primerno razdaljo, kasneje pa preko Zooma. Svoj letni plan so skoraj v celoti izpolnili, gledališki pevski performans “Vaje za šankom” pa so prestavili na naslednje leto. Veselje do petja jim situacija, v kateri smo se vsi znašli, ni odvzela, zato so organizirali koncerta s šentjurske cerkve sv. Jurija in goriške cerkve sv. Urbana (tega v soorganizaciji s KD Gorica pri Slivnici) in tako širili glasbo med občane na malce drugačen način. Prav tako so izvedli tradicionalno prireditev Izziv p(ol)etja, ki sodi v Šentjursko poletje. Konec leta pa upajo, da jim bo uspelo posneti tudi priredbo skladbe New swing quarteta Šentjurčani, ki jo je za Vokalno skupino 7 de’ci napisal njihov umetniški vodja Leon Ašenberger

Predsednik KD A Vista, Jure Godler

Tom in Edith Costo

Tom in Edith Costo, člana Društva Epik teater sta v času prvega vala epidemije objavljala enourne komične pogovorne oddaje, v katerih sta odigrala različne like. Februarja sta skupaj z Improgalaktiki v sodelovanju z JSKD OI Šentjur organizirala in na odru uprizorila predstavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Edith je s svojo gledališko skupino POŠ Blagovna uprizorila spletno premiero predstave Skrivnost raka Roka. V septembru, pred drugim zaprtjem kulturnih ustanov, je Tom gostil skupaj z JSKD OI Šentjur glavna “Šmarčana” Janija in Žigo ter Aleša Novaka, ki sta predstavila knjigo šmarskega narečja. Nekaj dni pozneje sta Edith in Tom skupaj z Improgalaktiki še zadnjič stala na odru v predstavi Improbranje. Oba veselo snemata komične posnetke in to bosta počela do ponovnega odprtja kulturnih ustanov in šol, ko bo kultura spet zadihala s polnimi pljuči in brez mask.

Tom in Edith Costo, KD Epik Teater

Priznanja in SVETI(nova) RASTAVA

Priznanja sta iz rok predsednice ZKD Šentjur Marije Rataj prejela predstavnika Vokalne skupine 7 de’ci Jure Godler in Zoran Borovšak ter Tom in Edith CostoNavadno vsako leto zveza svoja priznanja podeli na posebni prireditvi, kar pa letos žal ni bilo mogoče. Zato so v ta namen na predvečer Tega veselega dneva kulture na Svetinovem vrtu (pred Centrom kulture Gustav, kjer imajo zveza in mnoga društva svoj sedež) postavila posebno razstavo.

SVETI(nova) RAZSTAVA je prva razstava na novi kocki, ki jo je zveza postavila ob finančni pomoči Občine Šentjur. »Prebivalci« Centra kulture Gustav so tako na vrt postavili nekdanje prebivalce hiše. Na fotografijah iz 30-ih in 40-ih let prejšnjega stoletja lahko vidimo člane družine Svetina in kako je vrt izgledal nekoč. Nekoč so na njem cvetele vrtnice, danes pa naj cveti kultura. Zveza in JSKD OI Šentjur se bosta pri izbiri razstav trudili predstavljati šentjurske umetnike in vsebine, ki so pomembne za kulturni razvoj občine, zato vljudno vabljeni na Svetinov vrt. (Jure Godler, Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Tjaša Ferlež

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Za zaključek TLK nova razstava na Kocki

Jure Godler

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Podelili priznanja našim športnikom in prostovoljcem

Jure Godler

De’ci osvojili Maribor in Špičnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več