19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Tadej Toš zvezda otroškega parlamenta

Občinska Zveza prijateljev mladine Šentjur že vrsto let pripravlja otroški parlament, kjer lahko osnovnošolci razpravljajo o določenih temah. Tokratni otroški parlament je bil že 24. po vrsti. V goste pa so povabili Anito Ogulin, sekretarko ZPM, Tadeja Toša, igralca in standup komika, ter Mojco Zupanc, mladinsko aktivistko. Začeli so z glasbo, saj je zaigral na kitaro in zapel Žiga Avbreht. “Danes bomo spregovorili, brez zdrškov, brez ovir. Povejte tisto, kar vam je v srcu, kar vas moti,” je uvodoma pozdravila zbrane Albina Karmuzel, organizatorica dogodka. Tema letošnjega parlamenta so bile razmere v družbi. Sklepe otroškega parlamenta bodo na koncu zapisali in izvolili tudi predstavnika, ki jih bo zastopal na državnem otroškem parlamentu.

Razmere v družbi

Učenki OŠ Planina pri Sevnici, Sabina in Lara, sta predstavili, kako so se razmer v družbi lotili na njihovi šoli. “Družiti se je potrebno z osebami, ki mislijo podobno, kot misliš sam,” sta začeli z dognanji. Razmere v družbi sta razdelili na štiri poglavja, kaj so dobre in slabe plati, kaj lahko spremenita in kaj ne moreta – nimata vpliva. Med pozitivnimi sta našteli veliko možnosti, prijateljske odnose, izobrazbo, družino, med slabe pa brezposelnost, slabe plače, droge, nasilje in politiko. Ugotovili sta, da otroci ne morejo vplivati na politiko, saj nimajo volilnih pravic, ne morejo vplivati na vedenje drugih in na plače. Spremenijo pa lahko prijatelje, vedenje, način življenja in pravičnost.

Spregovorilli so tudi gostje. “V MCŠ delamo z mladimi od 13. pa tudi do 30. leta. Ta meja se iz leta v leto povečuje,” pove Mojca Zupanc. Mlade vidi kot zagnane, angažirane in vidijo svoje priložnosti, kjer prihaja do rezultatov. “Po drugi strani pa je veliko takih, ki so izgubljeni in ne najdejo iz hiše,” pove mladinska aktivistka.
“Verjamem, da se iz vsake slabe zgodbe lahko napravi dobra zgodba,” o stiski otrok pove Ogulinova. Izrazila je željo, da danes spregovorijo otroci o svojem počutju, kam sodijo, kaj pogrešajo. “Želela bi slišati, kakšni so odnosi med vami, v vaših družinah,” je nadaljevala sekretarka ZPM.

Državni parlament v roke otrok

Tadej Toš pa je odgovor na svoje vprašanje, če je s humorjem lažje reševati razmere v družbi, predstavil na zelo zanimiv način. “Na življenje lahko pogledamo tudi iz drugega zornega kota in ravno humor potrebujemo v Sloveniji,” je začel komik. Otroci slišijo milijonkrat na dan slabe novice, ni služb, mladi so brezposleni, v istem dihu pa, da na mladih svet stoji. “Če se nas bo več nabralo na kupu, če bomo skupaj ustvarili drugačen pogled, takrat se zadeve lahko začnejo spreminjati,” je pozval Toš.

Od izkušenj, ki jih je doživel med obiskovanjem krajev po Sloveniji, Tadej Toš zagotavlja, da mora biti dovolj hrane in dela za vse. “Mi starejši bi morali poslušati mlade, ker to, kar smo storili dosedaj, očitno ni dobro. Saj če bi to naredili dobro, se danes o tem ne bi pogovarjali,” doda komik. “Mladi ljudje bi želeli vse spremeniti, srednja generacija bi želela stvari le reformirati – malo popraviti, stari ljudje pa si ne želijo spremeb. In ravno stari ljudje so danes tisti, ki držijo vse niti v rokah, zato da se njim ne bi nič spremenilo, ker je njim dobro tako, kot je,” zaključi Toš.

Mladi parlamentarci so se nato razdelili v štiri skupine, vsaka s svojim mentorjem ter pripravili predstavitve o temah, ki so jim bile dodeljene. Tako so skupine predstavile svoje mnenje o humanitarni dejavnosti, ekonomskih razmerah, izobraževanju, političnih razmerah, odnosih v domu, šoli in okolju ter o njihovi vlogi v družbi – kaj se lahko odrasli naučijo od njih. (J. G.)

Sorodne novice

Prejeli smo: Pomagati družinam in njihovim otrokom

Jure Godler

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler

V Lidlovih trgovinah zbirajo hrano za ljudi v stiski

Jure Godler

Podarite stari osebni osebni računalnik

Jure Godler

Albina Karmuzel tudi med nominiranci “izjemne osebnosti” 2019

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več