29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Teden Karitas zaključili na Ponikvi

Ponikva, 24. 11. 2021 – V sredo je na Ponikvi potekal osrednji dan letošnjega Tedna Karitas z naslovom »Srce, ki sprejema«. Še pred večernim že tradicionalnim koncertom »Klic dobrote« v dvorani Golovec v Celju je bila namreč zgodaj popoldne v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi sveta maša za sodelavce Karitas.

Slovesno somaševanje v sklopu romanja prostovoljcev Karitas na Ponikvo je vodil mariborski nadškof metropolit, podpredsednik Slovenske škofovske konference in predsednik Slovenske karitas, msgr. mag. Alojzij Cvikl. Somaševalec je bil novi celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. Običajno so se svete maše zelo množično udeleževali številni sodelavci in prostovoljci slovenske, škofijskih in župnijskih Karitas, letos pa je bila udeležba zaradi ponovno zaostrenih epidemioloških razmer in s tem povezanih ukrepov udeležba močno okrnjena le na predstavnike, predsednike in generalne tajnike Slovenske in škofijskih Karitas.

Slomšek zgled pri karitativnem delu

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je ob uvodu v sveto mašo poudaril, da udeležence na Ponikvi sprejema Anton Martin Slomšek, ki je za sodelavce Karitas že desetletja spremljevalec in zgled pri karitativnem delu. Na vsakoletni maši v tednu Karitas se je navadno zbralo več kot 1000 prostovoljcev in cerkev je pokala po šivih. Lani in tudi letos pa to zaradi epidemije nemogoče izvesti.

Tomažič je pozdravil vse ožje sodelavce škofijskih Karitas v cerkvi in jih nagovoril: »Skupaj bomo molili in prosili za duhovno hrano in Božjo pomoč v tem zahtevnem času. V duhu so slavili dobroto in imeli v mislih vse trpeče zaradi bolezni, revščine in osamljenosti, pa tudi vse, ki se trudijo pomagati. Naj nam Bog stoji ob strani pri tem, da (p)ostanemo prijatelji v dobrem. Predvsem pa naj bo ta sveta maša evangeljsko sporočilo upanja in veselja srca, ki nam ga daje Gospod.«

Spodbujanje dialoga, solidarnosti in pomoči

Papež Frančišek poudarja, da je prva točka sinodalnega procesa poslušanje. »Tudi za našo Karitas je to velika priložnost za poživitev procesa poslušanja, dialoga in skupnega razločevanja med nami. Proces prenove mora zajeti Slovensko, škofijske in župnijske Karitas. Zlasti moramo spodbujati dialog, solidarnost in pomoč do pomoči potrebnih,« je navedel mariborski nadškof.

Tudi mladi so ranljivi, zato je Cvikl vesel, da vse prepoznavnejša in dejavnejša postaja tudi Mlada karitas, v kateri mladi z navdušenjem, mladostjo in iznajdljivostjo najdejo pot do vrstnikov v stiski, hkrati pa sodelujejo tudi pri ostalih projektih Karitas in ob tem odkrivajo svoje sposobnosti in talente, premagujejo sleherno brezbrižnost in dokazujejo, da v njih bije ljubeče »srce, ki sprejema«.

Praznično popoldne se je začelo okoli trinajste ure, kjer so najprej imeli molitveno uro, kasneje pa so darovali še sv. mašo. Praznično popoldne pa so po maši nadaljevali tudi v Celju, kjer so v okrnjeni izvedbi izvedli tradicionalni koncert z naslovom Klic dobrote. (Tjaša Ferlež, Foto: Družina)

Sorodne novice

Uradno prevzeli novo gasilsko vozilo

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več