14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Tokrat so se odpravili v Štajersko prestolnico

Maribor, 4. 9. 2021 – Prvo septembrsko soboto, 4. septembra 2021, so se gasilci PGD Ponikva odpravili na izlet. V lanskem letu so popolnoma obnovili zunanjo podobo stavbe, zato so se odločili, da za nagrado na izlet peljejo vse, ki so kakorkoli pomagali pri obnovi fasade.

V zgodnjih jutranjih urah, jih je pot vodila  proti štajerski prestolnici, kjer so jih pričakali gasilci Gasilske brigade Maribor. Razkazali so jim postajo in jim poskušali približati njihov vsak dan. Konec leta 2010 so popolnoma obnovili gasilski dom, v sklopu katerega je bila tudi izgradnja drugega nadstropja na obstoječ objekt. S tem so pridobili veliko telovadnico ter sodoben fitnes za redno vzdrževanje telesne kondicije, katera je v službenem času obvezna za prav vse gasilce z izjemo dispečerja.

Prav tako so od leta 2008 do danes zamenjali skorajvsa vozila, kar občutno pripomore h kvalitetnejšemu izvajanju njihovih operativnih nalog. Od leta 2007 do danes so se zaradi upokojitev kadrovsko izredno okrepili z »mlado delovno silo«. Tako so na novo zaposlili 35 mladih gasilcev, kateri tudi nosijo največje breme na intervencijah. Vsaka operativna izmena danes šteje 18 gasilcev. »Enota Maribor in Gasilska brigada Ljubljana v Sloveniji edini spadamo v najvišjo VII. kategorijo gasilskih enot. To med drugim tudi pomeni, da naš čas izvoza lahko traja največ 60 sekund.«

V društvo sv. Špricerja

Po izčrpni predstavitvi gasilske brigade Maribor, so gasilci pot nadaljevali v PGD Kamnico, kjer so se malce okrepčali in poskusili vino društva Svetega Špricerja. »Društvo ljubiteljev svetega Špricerja deluje že od leta 2013,«  je spregovori predsednik društva Andrej Švejda. Ime društva je, kot pravijo, nastalo iz ‘heca’ in »je povezano s popularnostjo te pijače v naši regiji in smo dodali špricerju pač izraz ‘sveti’kot nek poudarek vsemu temu.« Poleg hrane in pijače, je bilo na izletu čutiti veliko dobre volje, smeha in petja.

Če jih je pot vodila v štajersko prestolnico, pa je prav da si ogledajo še zanimive rove pod zemljo na Teznem. V Coni Tezno so leta 2017 začeli z vodenimi ogledi najbolj zanimivega dela rovov, ki so na pol pozabljeni več desetletij samevali pod živahnim industrijskim območjem na površju. V dobro uro in pol trajajočem vodenem ogledu so podoživeli zavezniški letalski napad, videli kratko fotografsko razstavo, sprehodili so se po vedno vlažnih rovih. Prisluhnili  pripovedi pričevalca, ki jih je popeljala skozi zgodbo vojnih proizvodnih rovov.

Kot zadnje pa so si ogledali še Špičnik ali pokrajino, ki dobesedno leži v osrčju narave. Tako jih je pot vodila proti Svečini in tam proti Špičniku – natančneje na Špičnik 1, kjer se nahaja turistična kmetija Dreisibner. Da pridemo do nje, se po poti iz srca celo zapeljemo, nato pa jo iz njihove razgledne točke lahko še občudujemo. Pot iz srca se nahaja sredi vinogradov.

Pot v obliki srca sprva sploh ni bila načrtovana in da jo domačini niti niso opazili? Ko so makadamsko pot želeli asfaltirati, so ugotovili, da bi bila pot brez ovinka na grič enostavno prestrma in so ji zato dodali nekaj oblike. Šele slikar iz Ptuja, ki je slikal pokrajino, je opazil, da je pot pravzaprav oblikovana kot srce. Vinogradni okoliš pri Špičniku ni primeren le za občudovanje vinogradov in okušanje rujne kapljice, temveč tudi za pravo domačo kulinariko.  Polni lepih vtisov in zanimivih informacij so se v večernih urah vrnili nazaj domov. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vrtec Šentjur: Po poteh našega kraja

Jure Godler

Društvo kmečkih žena Mavrica: Z dobro voljo na pot

Tjaša Ferlež

Srebrni znak CZ v roke PGD Ponikva

Jure Godler

Osredotočeni na prihajajočo 100 letnico

Tjaša Ferlež

Nazdravili jubilantom leta 2021

Jure Godler

De’ci osvojili Maribor in Špičnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več