14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Trčila tovorni in potniški vlak – trije mrtvi

Šentjur, 8. 4. 2018 – Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Celje, je skupaj z Gasilsko zvezo Šentjur, Slovenskimi železnicami, PGE Celje, SB Celje, Policijsko upravo Celje in ostalimi organizirala eno največjih gasilskih vaj pri nas. V “Nesreči na Južni železnici Šentjur” ali “Železnica 2018”, kot so organizatorji poimenovali vajo, je sodelovalo kar 300 oseb. Scenarij vaje je bil, da sta v Šentjurju trčila tovorni in potniški vlak. Na tovornem je bil le strojevodja, na potniškem pa neznano število ponesrečencev. Po kasnejšem štetju jih je bilo kar 54, med njimi tudi trije mrtvi. Ena oseba je od šoka odtavala neznano kam. Da pa je bila mera polna, je tovorni vlak vozil tudi cisterno z neznano nevarno tekočino, na tovornem vlaku pa je tudi zagorelo.

Na vaji, kjer je sodelovalo kar 12 prostovoljnih gasilskih društev iz okolice, so merili in ocenjevali tudi usposobljenost enot gasilcev, ki, preden so prišli na lokacijo nesreče, niso poznali vseh podrobnosti vaje. Zaradi velikega števila aktivirnanih enot je bilo nujno potrebno, da so te med seboj usklajene v vseh fazah nesreče. Regijska enota za RKB je izvedla analizo neznane snovi, ki je iztekala iz cisterne, na vaji pa je sodeloval tudi vojaški helikopter, ki je hudo ponesrečenega odpeljal v celjsko bolnišnico.

Pred začetkom vaje so se vodje zbrali v občinski sejni sobi, kjer jih je pozdravil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci in vsem zaželel, da se takšen scenarij ne bi nikoli zgodil. Vodja izpostave URSZR Celje Janez Melanšek je poudaril, da so na vaji sodelovale vse sile, ki so na voljo za pomoč, in da je bila vaja zelo uspešna. Poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok je dopolnil, da je ideja o tej vaji v Šentjurju nastala na državni vaji in je bil eden od pobudnikov te vaje, ter poudaril, da takšnega primera nesreče pri nas še ni bilo. Izpostavil pa je tudi, da je nad prikazanim delom gasilcev zelo zadovoljen.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Delovna nesreča in zahtevno reševanje

Tjaša Ferlež

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Urša Kajba

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

Tradicionalna gasilska vaja treh občin

Tjaša Ferlež

Hitra vožnja je pustila posledice

Tjaša Ferlež

Je za požar kriva kuhalna plošča?

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več