1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Šentjur, 20. 3. 2023 – JSKD OI Šentjur je po nekajletnem premoru zaradi pandemije znova na šentjurski oder Ipavčevega kulturnega centra Šentjur povabil otroške gledališke skupine. Žal je apatija koronskega časa terjala tudi svoj davek, saj sta svoje gledališke predstave prijavili le dve šentjurski šoli. Od tega OŠ Franja Malgaja Šentjur kar tri in OŠ Hruševec Šentjur eno. Zadnjič leta 2019 je morala organizatorica Anita Koleša srečanje otroških gledaliških skupin celo razdeliti na dva dni. Žal pa je zaradi bolezni mentorice prva predvidena predstva Petelinček išče srečo bila odpovedana. Vse predstave pa je spremljala režiserka Mateja Kokol.

Ah, ta domača naloga

Šentursko otroško gledališko sceno so tako odprli Blagovčani, ki se igre učijo pod menotrstvom Edith in Toma Costa. Skupna si je nadela ime Blagve – po domačem kraju, zaigrali pa so predstavo Ah, ta domača naloga. Predstava govori o šolarjih, ki jim je malo mar za delanje domačih nalog, za to nepočetje pa vedno najdejo najrazličnejše izgovore. Nekega dne pa tudi iz učilnice izgine kateder. Učenci, pogumni, kot so, pa slediju sošolcu, ki je sredi gozda opazil čarovnico. Ta je imela smolo, da je pristala sredi gozda, saj se ji je pokvarila metla. Ko pride do bližnjega srečanja z učenci, jim ta zagrozi, da jih bo začarala v najrazličnejše živali, ker ne delajo domačih nalog. Učenci od strahu pobegnejo, naslednji dan pa imajo vsi narejeno domačo nalogo. Kateder se je vrnil sam od sebe, čarovnica pa se predlaga za ministrico za učenje.

Pika Nogavička

S klasično zgodbo Astrid Lindgren – Pika Nogavička – so se spopadli učenci OŠ Hruševec Šentjur, ki delujejo v dramskem krožku šole. Režiserka predstave je Helena Esih. Pika kot malo divje in neizobraženo dekle spozna svoja prijatelja Anico in Tomaža, ki sta sestra in brat. Kmalu Pika ugotovi, da bi rada doživela prave šolske počitnice, zato se odloči, da se pridruži pouku v šoli. V šoli se težko privadi šolskemu redu in pravilom. Neprilagodliva rdečelaska z dvema čopoma se s svojim hitrim jezikom velikokrat najde v smešnih, pa tudi nerodnih situacijah.

Biti mlad je za …!

Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur se je osredotočil na tabu teme današnjega okolja. Bojana Potočnik, ki s svojimi šolskimi gledališkimi predstavami navadno navdušuje – vendar tisto malo starejšo, že razmišljujočo publiko, je znova dregnila v probleme, s katerimi se soočajo učenci, pa se o njih premalo govori. Že skoraj revolucinarno je pripravila gledališko predstavo Biti mlad je za …!, za katero je sama napisala scenarij po knjižni predogi Čez potok, ne čez most Lin Skåber. V predstavi se je dotaknila najstniške tesnobe, zaljubjenosti, samopodobe, socialnih razlik, absurnosti šolskega sistema, neusmiljenosti družabnih omrežij, žalosti ob izgubljenem otroštvu, pa tudi homoseskualnosti.

Po končanih gledaliških predstavah je svoje mnenje o predstavah povedala Mateja Kokol, ki je bila tudi uradna spremljevalka predstav. Režiserka bo v prihodnjih dneh predstave rangirala po kakovostnih srečanjih, kamor se bodo uvrstile. Lahko trdimo, da mladih in sposobnih igralcev ne bo zmanjkalo, potrebujemo le še nekoga, ki bi potegnil voz odraslih šentjurskih gledališč, kjer smo Šentjurčani še vedno zelo sramežljivi. (Jure Godler)

Mentorice, uradna ocenjevalka in vodja JSKD OI Šentjur

Sorodne novice

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več