17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Tudi deževje se je usmililo organizatorjev proslave

Šentjur, 23. 6. 2017 – Že nekaj let glavno breme organizacije za osrednjo občinsko slovestnost ob dnevu državnosti nosi šentjurski pihalni orkester oz. Vladimir Belina, njihov predsednik. Takšna prireditev pa za seboj potegne zelo veliko dela in truda, ki pa bi ga lahko kaj kmalu letos pokvarilo deževje – edina stvar, na katero organizatorji niso imeli vpliva. Vendar se je tudi to usmililo nastopajočih in občinstva na Mestnem trgu v Šentjurju. Tistih nekaj kapljic (blagoslova) pa tudi ni prepodilo številnih obiskovalcev. Slovesnost je otvoril prihod praporščakov veteranov vojne za Slovenijo, Policijskega veteranskega društva Severin, ZB za vrednote NOB, OZ častnikov Šentjur in občinska Gasilske zveze Šentjur ter himna. Dan državnosti nas že 26 let spominja, da smo Slovenci narod s svojo državo, do katere pot je bila dolga in trnjava, čeprav smo narod že stoletja, nacija pa smo postali šele z lastno državo.

Osrednji govornik je bil župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. V svojem govoru se je dotaknil negotove prihodnosti, ki jo bomo pustili našim zanamcem. Tudi svojih potomcev naj ne bi vzgajali v duhu vrednot, kot da bi pozabili, kaj je narod in kaj pomeni. Spraševal se je, kako je možno, da severni sosedje postavijo na stotine veternic, ki proizvajajo elektriko, pri nas pa tega ni možno – za to naj bi bili krivi ptički z zmanjšanjem letalnih sposobnosti ali birokracija? Okrcal je tako državno politiko, kot tudi EU, čeprav je izpostavil, da je občina predvsem iz slednje dobila precej dobrin. Po odhodu Anglije iz EU pa je izpostavil bojazen po odmiranju jedra Evrope. Ko je Slovenija vstopila v EU, “smo verjeli v prosti pretok blaga in ljudi, danes pa imamo na južni meji bodečo žico in strah pred migranti,” je dodal župan.

Koncertni del Pihalnega orkestra Šentjur je zaznamovala rdeča nit, ki so jo posvetili avtorju, soavtorju in aranžerju Petru Tovorniku, ki je tudi član orkestra. Ta je bil podpisan pod vsako izvedeno skladbo. Tovornik je študent kompozicije na ljubljanski akademiji za glasbo pri profesorju Janiju Golobu. Na koncertu je zapel tudi Otroški pevski zbor OŠ Hruševec Šentjur ter gosti – odlična pevka Ylenia Zobec in ansambel Sekstakord. Pihalni orkester že vrsto let vodi dirigent Jurij Hladnik. Koncert, ki so ga poimenovali “Tebi, domovina”, je bil v vsakem pogledu presežek. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kakšna prihodnost nas zares čaka?

Tjaša Ferlež

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP

Tradicija se znova nadaljuje

ViP

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več