17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Zagotovo lahko rečemo, da je december najbolj priljubljen zaradi božiča, 25. decembra. Kristjani se na ta dan spominjajo Jezusovega rojstva, v splošnem pa je to družinski praznik, ko se postavlja božično drevo, hiše in kraji se okrasijo z lučkami, različnimi okraski itd. Zanimiv je tudi podatek, da je božič praznik, o katerem je posnetih največ filmov in o božičnem času poje več pesmi kot o katerem koli drugem prazniku ali času. Za december sta značilna tudi dva moža, ki prideta in tako rekoč obdarujeta pridne otroke. Prvi je sveti Miklavž, ki prihaja v začetku decembra, drugi pa Božiček, ki prihaja v noči na 25. december.

Sobotno jutro s praznim hlevčkom

K prazničnim lučem, okraskom in drugim stvarem, ki krasijo dom, spadajo tudi jaslice, ki imajo za kristjane še poseben pomen. Jaslice ne stojijo zgolj v cerkvah, ampak so simbol tudi pod božičnimi jelkami. Marsikateri kraj pa ima jaslice tudi v kraju, kjer so jaslice na ogled vsem ljudem. Že nekaj let jaslice sredi vasi postavljajo tudi na Ponikvi. Letos so se tako kot vsa leta močno potrudili domačini.

Žal pa so jaslice imele svoj pomen le štiri dni, saj je sobotno jutro prineslo le prazen hlevček. Ponoči je namreč nekdo iz jaslic pobral vse figurice, ki so sestavljale jaslice. Žalosten prizor so takoj opazili domačini, ki so nad dejanji storilca zelo razočarani. Vsi krajani bi bili zelo veseli, če bi se figurice vrnile na svoje mesto in bi nas tako toplina pozdravila že ob prihodu na Ponikvo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Za presenečenje je poskrbel štajerski slavček

Tjaša Ferlež

Nuška Drašček je navdušila na Slomškovem trgu

Jure Godler

Danes ponoči na udaru Ponikva in Dolga Gora

Tjaša Ferlež

Že 46. tradicionalni pohod po Ponikvi

Tjaša Ferlež

Moč božje besede se skriva v knjigah

Tjaša Ferlež

Hitrostno sestavljanje Rubikove kocke na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več