17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Zagotovo lahko rečemo, da je december najbolj priljubljen zaradi božiča, 25. decembra. Kristjani se na ta dan spominjajo Jezusovega rojstva, v splošnem pa je to družinski praznik, ko se postavlja božično drevo, hiše in kraji se okrasijo z lučkami, različnimi okraski itd. Zanimiv je tudi podatek, da je božič praznik, o katerem je posnetih največ filmov in o božičnem času poje več pesmi kot o katerem koli drugem prazniku ali času. Za december sta značilna tudi dva moža, ki prideta in tako rekoč obdarujeta pridne otroke. Prvi je sveti Miklavž, ki prihaja v začetku decembra, drugi pa Božiček, ki prihaja v noči na 25. december.

Sobotno jutro s praznim hlevčkom

K prazničnim lučem, okraskom in drugim stvarem, ki krasijo dom, spadajo tudi jaslice, ki imajo za kristjane še poseben pomen. Jaslice ne stojijo zgolj v cerkvah, ampak so simbol tudi pod božičnimi jelkami. Marsikateri kraj pa ima jaslice tudi v kraju, kjer so jaslice na ogled vsem ljudem. Že nekaj let jaslice sredi vasi postavljajo tudi na Ponikvi. Letos so se tako kot vsa leta močno potrudili domačini.

Žal pa so jaslice imele svoj pomen le štiri dni, saj je sobotno jutro prineslo le prazen hlevček. Ponoči je namreč nekdo iz jaslic pobral vse figurice, ki so sestavljale jaslice. Žalosten prizor so takoj opazili domačini, ki so nad dejanji storilca zelo razočarani. Vsi krajani bi bili zelo veseli, če bi se figurice vrnile na svoje mesto in bi nas tako toplina pozdravila že ob prihodu na Ponikvo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Nad Ponikvo že plapola zastava

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Tjaša Ferlež

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler

Varstveno delovni center Šentjur: Jaslice tudi letos

Jure Godler

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Jure Godler

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več