5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Tujejezični tabori sredi kozjanskih gričev

Prevorje, 1. 8. 2014 – Podjetje SAMA Navitas s Prevorja je letos že 7. leto organiziralo Mednarodne poletne jezikovne tabore za otroke na Prevorju na Kozjanskem, v slikoviti vasici, ki so jo poimenovali kar Kozjanski raj. Jezikovne tabore so razširili tudi v Solčavo v Logarski dolini in na Roglo. Na Prevorju so za letos s tabori zaključili, na Rogli pa bodo lahko otroci naslednji teden doživeli še pravo Poletno jezikovno pustolovščino v nemščini z učiteljico iz Münchna.

Na jezikovnih počitnicah v Kozjanskem raju poteka učenje in komunikacija v tujih jezikih – angleščini, nemščini, španščini ali ruščini, otroci iz tujine pa lahko izpopolnjujejo znanje slovenščine in spoznavajo slovensko podeželsko življenje na zelo pristen način. Seveda ne manjka raznovrstne zabave v objemu neokrnjene narave in novih prijateljskih vezi s sovrstniki s celega sveta.

Tematski tabori so postali hit

Ker je poletje čas počitnic, se tudi otrokom ne da poleti učiti, jim je pa zabavno ustvarjati in spoznavati nove stvari, četudi v tujem jeziku, ki ga še povsem ne obvladajo. Tuji učitelji, otroci iz tujine in tekmovanje v fotografiranju ali Guzajevih igrah, če ne celo v iskanju tega tolovaja, jih vsekakor pritegne in napolni z navdušenjem. Jezik postane sredstvo sporazumevanja v različnih vsakdanjih situacijah in delavnicah, ne pa cilj, kar preseže šolske okvire in prinese otrokom občutenje uporabnosti jezikovnega znanja. Vse izvajajo po metodi CLIL.

Letos je ponovno opaziti porast obiska otrok iz tujine. Gre za slovenske izseljence ali zamejce, ki sedaj živijo v tujini in želijo prenesti tudi na svoje potomce stik z domovino in slovenščino, ali otroke Slovencev v diplomaciji, ki si prizadevajo vzgajati otroke v tujini s širokim znanjem, tudi poznavanjem Slovenije in slovenskega jezika. K nam se priseljuje vedno več tujcev, ki skozi tabore pomagajo svojim otrokom pri integraciji v novo okolje in spoznavanju govorjenega jezika novega okolja. Otroci se na ta način počutijo hitreje razumljene in sprejete. Letos so tabore obiskali otroci iz Rusije, Francije, Bruslja, Italije, Hrvaške in Bosne.

Narava in jeziki za zabavo in korist

Otroci so na taborih obravnavani zelo individualno in razdeljeni v različne jezikovne skupine. Otrokom pričarajo počitnice v naravi brez uporabe elektronskih naprav in televizorjev. Omogočen jim je pristen stik z naravo z vsemi čuti. Učenje jezikov je integrirano v dopoldanske in popoldanske tematske delavnice, kjer so otroci razdeljeni v jezikovne skupine glede na starost in njihovo jezikovno predznanje. Vsi tabori vsebujejo tečaje angleškega in slovenskega jezika. Najbolj so obiskani tabori z maternim govorcem angleščine, letos pa prvič organizirajo tudi tabor z maternim govorcem nemščine. Skozi različne aktivnosti otroci spoznavajo novo uporabno jezikovno besedišče in vsakdanji jezik, nadgrajujejo svoje komunikacijske spretnosti in aktivirajo “speče” znanje jezikov. Metode dela so prilagojene starosti otrok in obsegajo petje, igre, dialoge, risanje plakatov, pisanja esejev in pripovedovanje zgodb, snemanje filma v tujem jeziku ipd. Poudarek je na razvijanju samozavesti otroka pri sporazumevanju v tujem jeziku ter mednarodnem povezovanju.

Na posamezni tabor sprejmejo največ 15 otrok, s katerimi so ves čas 3 izkušeni in ustvarjalni animatorji in učitelji jezikov, ki znajo otrokom približati podeželsko življenje in ljubezen do jezikov.

Kot je še povedala organizatorica taborov Aleksandra Borštnar Maček, bodo naslednje leto delali še več na tujih trgih, predvsem pa na informiranju potomcev naših izseljencev oz. Slovencev po svetu, da jih pripeljejo v Kozjanski raj na spoznavanje slovenskega podeželskega življenja skozi razne aktivnosti, pesmi ipd. ter na učenje živega slovenskega jezika. Še naprej bodo otroke “zaposlili” s pestrim programom vse od športnih aktivnosti do ustvarjalnih in glasbenih delavnic, ob vsem tem pa bodo še naprej spoznavali pristno življenje na kmetiji, lepote slovenskega podeželja in se pri tem neizmerno zabavali.

 

Sorodne novice

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler

Jurjevi skavti: Če si hrabrega srca, si dobrodošel v naši floti! ♬

Jure Godler

Pogled na vesolje s Prevorja

Jure Godler

Umetna inteligenca burila domišljijo tudi tabornikom na Prevorju

Jure Godler

Zaživela prevorska Liga malega nogometa

Jure Godler

Kocenova sobota na Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več